Prefață
Strategia de dezvoltare locală a comunei Ciorani pentru perioada 2007 2013 prezintă acțiunile pe care administrația locală le va iniția pentru a crea condițiile necesare dezvoltării viitoare a comunei și relevă proiectele și oportunitățile pe care ni le oferă intrarea României în Uniunea Europeană. Ca parte a comunității europene, comuna Ciorani are nevoie de o viziune clară pentru a putea orienta eforturile proprii și de o strategie care să sublinieze rolul important ce revine valorificării potențialului de absorbție a fondurilor europene. O asemenea viziune, pe care, acum, suntem în masură să o prezentăm cetățenilor comunei, are în vedere principalele direcții de dezvoltare pe care comuna ar trebui să le urmeze. Aceste direcții sunt aliniate strategiilor de dezvoltare regională și națională, dar și directivelor, valorilor și principiilor europene. Fară îndoială că viitorul nostru se află în mâinile noastre, iar pentru a ni-l face așa cum îl dorim este obligatoriu să urmăm o metodologie specifică, în acord cu anumite principii și valori.
Este foarte important ca efortul de elaborare a Strategiei să fie urmat de asumarea publică și conștientă a acesteia. Consultarea publică ne-a asigurat că am identificat corect elementele ce corespund viziunii noastre și ne-a ajutat să consolidăm scopurile și obiectivele strategice. Acestea trasează principalele atribute ale acțiunii noastre pentru găsirea celor mai potrivite direcții de dezvoltare care, odată implementate, vor schimba în mai bine viața locuitorilor comune Cioranii.
Strategia comunei Ciorani pentru 2007 2013 își propune să aducă toți factorii implicați în îndeplinirea sa la o stare de colaborare sub o aceeași viziune, pentru utilizarea cu un mai mare folos a resurselor proprii, cât și a celor ce pot veni din exteriorul comunei.
Pe baza strategiei se fundamentează și se justifică cererile de finanțare pentru atragerea de resurse financiare nerambursabile din diferite fonduri speciale.
De aceea este important să se acorde o atenție deosebită elaborării acestui document și să se asigure o participare cât mai largă a cetățenilor la elaborarea lui și mai ales la aplicare.
COMITETUL LOCAL DE COORDONARE ȘI MEMBRII CONSILIULUI LOCAL:
Marin Voicu, primar al comunei Ciorani,
Preda Dumitru, viceprimar al comunei Ciorani,
Ivanescu Mihai, secretar al Primăriei Ciorani,
Dinu Paula, contabil al Primăriei Ciorani.
I. INTRODUCERE
"Dezvoltarea Durabilă este dezvoltarea care asigură necesitățile prezente fară a compromite posibilitățile generațiilor viitoare de a-și satisface propriile necesități."
(Raportul Comisiei Brundtland 1987)
Strategia de dezvoltare locală a comunei Ciorani pentru perioada 2007 - 2013, a fost realizată pe o perioadă de 7 ani și urmărește dezvoltarea durabilă prin valorificarea potențialului local pentru a fi în concordanță cu obiectivul general al Planului Național de Dezvoltare 2007-2013 care vizează reducerea cât mai rapidă a disparităților de dezvoltare socio-economică între România și Statele Membre ale Uniunii Europene(sursa: PND 2007-2013).
Prezentul document este realizat la solicitarea Primăriei Ciorani din județul Prahova și reflectă atitudinea locuitorilor cu privire la prioritățile de dezvoltare ale comunei pe următorii 7 ani. Opinia locuitorilor a fost cunoscută prin efectuarea unui sondaj aplicat cetățenilor comunei Ciorani din județul Prahova.
Strategia este un instrument de planificare a obiectivelor care reflectă nevoile actuale ale comunității și atingerea acestora în viitor.
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, aceasta va trebui să ajungă la un nivel de trai similar celorlalte țări care se află deja în Uniune prin atingerea unui PIB de 55%. Pentru atingerea acestui obiectiv România va beneficia în perioada 2007-2013 de finanțări pe diverse domenii pentru a atinge nivelul de trai al țărilor care se află în UE.
Strategia de dezvoltare locală a comunei Ciorani va fi instrumentul de lucru al administrației publice locale, agreat de întreaga comunitate locală, care va orienta gândirea, decizia și acțiunea către obiective superioare sau către premisele obiectivelor, fără ca pe parcurs să existe abateri datorate urgențelor sau avantajelor și dezavantajelor ce pot interveni în anumite momente.
De asemenea, Strategia de dezvoltare locală a comunei Ciorani se dorește a fi, în aceeași măsură, un instrument de lucru pus la dispoziția tuturor factorilor interesați în progresul economico-social al comunei.
Strategia de dezvoltare locală se dorește a fi un ghid de prezentare a tuturor obiectivelor de dezvoltare indicând totodată direcțiile de dezvoltare specifice, și în final detaliate în acțiuni punctuale ce se vor constitui ca viitoare proiecte ale administrației publice locale.
Utilizarea instrumentelor de consultare a comunității locale a determinat adaptarea tuturor propunerilor de acțiuni, în final, strategia de dezvoltare locală fiind în consens cu aspirațiile locuitorilor comunei Ciorani. Importanța acestui aspect este dată atât de certitudinea implicării viitoare a comunității locale în implementarea strategiei de dezvoltare locală, cât și de posibilitatea asumării depline și conștiente a acesteia.
În procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală administrația publică locală lansează procedura de consultare a comunității locale din localitatea Ciorani asupra propunerii finale.
Metodologic, prezenta strategie are la bază și se fundamentează pe următoarele instrumente și proceduri de lucru:
§ analiza de conținut;
§ analiza de date statistice din surse organizate și realizate de consultant;
§ comparații de date statistice inseriate și pe scale evolutive;
§ interviuri de profunzime cu factori decizionali și de opinie din structura domeniilor cheie analizate în cadrul studiului;
§ analiza SWOT;
§ interpretări aferente unor studii, rapoarte, cercetări, documente de politică, strategie și norme acționale europene, naționale, regionale, județene și locale.
Legislația europeană
Auditul comunei Ciorani respectă și se conformează sinergic în desfășurarea sa cu documente legislative și de politică de dezvoltare reper atât la nivel european, cât și național, regional și local. Dezvoltarea pe termen mediu și lung a comunei Ciorani trebuie să fie în contextul geostrategic, instituțional, administrativ, economic, social și cultural european, iar obiectivele și prioritățile acționale ale acestuia trebuie construite în conformitate deplină cu Strategia de la Lisabona (revizuită) a Uniunii Europene sau cu Planul Național de Dezvoltare al României pentru perioada 2007 2013.
Viziunea de dezvoltare a comunei Ciorani trebuie să înglobeze materializarea în timp a unor politici benefice comunității locale și cetățenilor comunei, ca viitori cetățeni europeni. Ciorani trebuie să se dezvolte ca și comună europeană, cu standarde de calitate aferente fiecărui domeniu cheie infrastructură, industrie, agricultură, servicii publice și comerciale, resurse umane, asistență socială, educație, sănătate, siguranța cetățeanului etc, dar și să se integreze și să mobilizeze activ la nivel regional potențialul existent. Comuna Ciorani trebuie să se impună ca un actor local, valorificând acest potențial în paralel cu inițierea, susținerea și materializarea unor demersuri acționale și investiționale, care să atragă surse publice și private în dezvoltarea sa.
Strategia de la Lisabona a Comisiei Europene Revizuită
Agenda Socială 2005 2010
Cartea Albă în domeniul Politicii Europene de Transport 2001
Politica de coeziune în sprijinul creșterii economice și al locurilor de muncă Orientări strategice comunitare pentru perioada 2007-2013
Programul de Învățare Continuă pe Parcursul Vieții 2007 2013
Memorandum asupra învățării permanente 2000
Strategia Europeană de Ocupare
Programul Tineri în Acțiune 2007 - 2013
Noua Strategie de Sănătate a Comunității Europene
Programul de Acțiuni al Comunității Europene în domeniul sănătății și protecției consumătorului 2007 2013
Agenda Socială 2005 2010
Carta Socială Europeană Revizuită
Carta Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană
Declarația Universală a Drepturilor Copilului
Directiva pentru Tratament Egal
Directiva pentru Securitate Socială
Directiva Ocupațională pentru Securitate Socială
Strategia Europeană de Ocupare
European Charter of Local Self-Government
Alte reglementări și documente comunitare relevante
Al treilea raport de Coeziune Un nou parteneriat pentru coeziune, 2004
Regulamentul Consiliului Comunității Europene nr. 1260/1999 privind prevederile generale ale Fondurilor Structurale
Ghidul Comisiei Europene pentru elaborarea Planurilor și Documentelor de Programare pentru Fondurile Structurale (Vademecum for Structural Funds Plans and Programming Documents)
Comunicarea Comisiei COM (2003)110 final, privind orientările indicative pentru Țările Candidate
Regulamentul Consiliului Comunității Europene nr. 1685/2000 privind reguli detaliate pentru implementarea Regulamentului 1260/1999 în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor aferente operațiunilor co-finanțate de către Fondurile Structurale
Regulamentul Consiliului Comunității Europene nr. 1783/1999 privind Fondul European de Dezvoltare Regionala
Regulamentul Consiliului Comunității Europene nr. 1784/1999 privind Fondul Social European
Proiectele de regulamente comunitare privind managementul Fondurilor Structurale și de Coeziune în perioada 2007-2013
Proiectul Regulamentului Parlamentului European și Consiliului UE pentru Fondul Social European
Proiectul Regulamentului Parlamentului European și Consiliului UE pentru Fondul European de Dezvoltare Regională
Proiectul Regulamentului Parlamentului European și Consiliului UE pentru Fondul Social European
Legislația națională
Tratâtul de Aderare al României și Bulgariei la Uniunea Europeană - 2005
Planul Național de Dezvoltare 2004 2006 și 2007 2013
Primul Document Consultativ pentru PND 2007-2013
Al Doilea Document Consultativ pentru PND 2007-2013
Al Treilea Document Consultativ pentru PND 2007-2013
Programarea financiară indicativă PND 2007-2013
Programul de guvernare 2005 - 2008
Programele Operațional Sectoriale
Programul Operațional Regional
Strategia de Dezvoltare a Regiunii 7 Centru 2007 2013
Transport
Master Plan General de Transporturi
Liniile directoare pentru realizarea, dezvoltarea și modernizarea rețelei de transport de interes național și European
Strategia de dezvoltare a sistemului feroviar din România în perioada 2001-2010
Programul prioritar de construcție a autostrăzilor din România și a drumurilor naționale cu patru benzi de circulație
Educație
Strategia Ministerului Educației și Cercetării pentru perioada 2006-2008
Planul Național pentru cercetare-dezvoltare și inovare (PNCDI)
Strategia descentralizării învățământului preuniverșitar
Strategia de formare profesională continuă pe termen scurt și mediu
Planul Național de Acțiune pentru Ocupare
Strategia Naționala de Ocupare
Sănătate
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății
Asistență socială
Planul național antisărăcie și promovare a incluziunii sociale (PNAinc) pentru perioada 2006 - 2008
Strategia națională pentru protecția, integrarea și incluziunea socială a persoanelor cu handicap în perioada 2006 - 2013
Strategia națională în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie
Planul național de acțiune pentru implementarea legislației în domeniul protecției drepturilor copilului
Planul național de acțiune pentru prevenirea și combaterea traficului de copii
Strategia națională de dezvoltare a serviciilor sociale
Strategia naționala de dezvoltare a sistemului de asistență socială pentru persoanele vărstnice în perioada 2005 - 2008
Planul național de acțiune pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați
Strategia națională antidrog în perioada 2005 - 2012
Planul național de acțiune pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați
Alte norme legislative interne:
Legea 215 / 2001 privind administrația publică locală
HG nr. 1115/2004 privind elaborarea în parteneriat a Planului Național de Dezvoltare (MO nr. 694 / 02.08.2004)
HG nr. 497/2004 privind stabilirea cadrului instituțional pentru coordonarea, implementarea și gestionarea instrumentelor structurale (MO nr. 346/20.04.2004)
HG nr. 1179/2004 pentru modificarea și completarea HG nr. 497/2004 privind stabilirea cadrului instituțional pentru coordonarea, implementarea și gestionarea instrumentelor structurale (MO nr. 690/30.07.2004)
Legea nr. 315 privind dezvoltarea regională în România ( MO nr. 577 / 29.06.2004)
Legea serviciilor publice municipale
Legea privind finanțele publice locale
Pentru a putea participa la realizarea obiectivelor cuprinse în Programul Național și Regional de dezvoltare, Primăria Comunei Ciorani își va desfășura activitatea în următoarele direcții:
Þ Dezvoltarea infrastructurii de bază.
Þ Protecția mediului.
Þ Întărirea coeziunii sociale și reducerea sărăciei.
Þ Regenerarea rurală.
Condiții de implementare a strategiei:
§ acordul și susținerea planului de către cetățeni;
§ susținerea din partea sectorului privat a strategiei dezvoltării economice a serviciilor;
§ informarea permanentă a cetățenilor privind progresul implementării planului.
II. CONTEXTUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE DURABILĂ
Elaborarea și păstrarea consensului național în ceea ce privește obiectivele strategice ale dezvoltării României până în anul 2013, reprezintă o condiție a acțiunii și implicării eficiente a tuturor factorilor interesați, la toate nivelurile societății românești.
Datorită complexității proceselor și fenomenelor, dar și prin amplitudinea provocărilor și problemelor care trebuie rezolvate, dezvoltarea durabilă a României a încetat demult să mai fie atributul exclusiv al elitelor politice, economice și intelectuale.
Dezvoltarea durabilă a țării privește pe fiecare cetățean al României și, în consecință, necesită antrenarea, implicarea și participarea activă a acestuia, în cele mai adecvate modalități, potrivit cu interesele și capacitatea sa de a contribui la sustenabilitatea progresului economic și social al țării.
Participarea la elaborarea și implementarea acestei strategii reprezintă șingura alternativă de a pune bazele unei platforme comune de acțiune la scară Naționala și locală, care să acorde importanță eforturilor comune, să modeleze viitorul României și să influențeze în bine viața oamenilor pentru mai multe decenii în viitor, în condițiile șanselor, oportunităților și rigorilor generate de globalizare, integrare în Uniunea Europeană și extindere a societății bazate pe tehnologia informației și a comunicațiilor.
Strategia de dezvoltare locală a comunei Ciorani reprezintă, practic, un proiect deschis, în masură să răspundă eficient și prompt la schimbările tot mai rapide de mediu economic, la conjuncturi interne și externe, la constrângerile existente și la cele generate de noul statut al României, de membru cu drepturi depline al comunității europene și euroatlantice.
Trecerea de la viziunile pe termen scurt care își au virtuțile, dar și limitele lor, la viziunile pe termen mediu și lung, care să armonizeze cerințele și direcțiile dezvoltării României cu cele ale integrării euro-atlantice, a devenit o necesitate evidentă.
Luand în considerare necesitatea adaptării așezărilor rurale românești la cerințele Uniunii Europene, prin promovarea unui sector eficient și viabil din punct de vedere economic și social în contextul perioadei ulterioare integrării, strategia stabilește direcțiile principale pentru dezvoltarea infrastructurii rurale.
Problemele cheie cu care se confruntă așezările rurale românești în general, sunt:
- numărul mare de ferme de subzistență și semi-subzistență, care nu sunt viabile, cu o suprafață medie a exploatației de numai 1,7 ha;
-slaba productivitate și calitate a producției agricole, determinată de lipsa resurselor financiare, utilizarea insuficientă și ineficientă a resurselor disponibile, lipsa personalului instruit pentru practicarea unei agriculturi moderne, lipsa sau insuficiența cunoștintelor manageriale și de marketing, precum și de infrastructură tehnică inadecvată;
- decalajul important între importurile de produse agricole și exportul acestora (în
principal se înregistrează exporturi de produse cu valoare adaugată scăzută);
- inexistența unei rețele de piață organizate, producătorii agricoli fiind nevoiți să-și vândă singuri produsele sau să le vândă unor « intermediari » la prețuri foarte mici, ducând astfel la un decalaj foarte mare între prețurile produselor agricole brute vândute de fermieri procesatorilor și prețul produselor finite;
- starea precară a infrastructurii de bază;
- exisțenta unor suprafețe semnificative de teren (cca 1/5) afectate grav de factori de risc natural: inundații, alunecări de teren, seismicitate ridicată, deșertificare, resurse reduse de apă.
In prezent, Uniunea Europeană parcurge o etapa de redefinire a identității și a coeziunii sale interne, în contextul necesității de a-și menține competitivitatea într-o lume în tendință continuă de globalizare. De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să facă eforturi pentru a asimila consecințele celui de-al cincilea val al extinderii, început în 2004 cu zece state și finalizat prin aderarea României și a Bulgariei la 1 ianuarie 2007.
Starea actuală este caracterizată de o multitudine de factori care provoacă schimbări continue, atât interni cât și externi, schimbări cărora Uniunea trebuie să le facă față și deci să se afle într-o continuă adaptare.
Uniunea Europeană apare astfel ca o structură dinamică și în acest context, România trebuie să țină cont de oportunitățile existente, în scopul minimizării vulnerabilităților tipice unui stat nou membru Uniunea Europeană și al promovării unor politici coerente.
In primul rând, aderarea la Uniunea Europeană constituie oportunitatea și mijlocul de a spori calitatea vieții cetățenilor, alături de toți cetățenii europeni. Faptul ca România va fi un stat membru Uniunea Europeană cu un PIB pe cap de locuitor mult sub media europeană accentuează nevoia de folosire eficientă a resurselor proprii și a fondurilor comunitare și în același timp să îndeplinească la termen obligațiile pe care și le-a asumăt prin tratatul de aderare.
Oportunitățile vizează modernizarea infrastructurilor fizice, adaptarea sistemului educațional la cerințele europene, revigorarea cercetării științifice și inovării, cu accent pe aplicabilitate în practica economică, restructurarea fundamentală a agriculturii și impulsionarea dezvoltării rurale, precum și consolidarea Capacitățiii administrative în vederea implementării acquis-ului comunitar. România trebuie să acționeze în continuare pentru o dezvoltare durabilă și pentru protecția mediului, pentru flexibilizarea pieței muncii și asigurarea condițiilor pentru dezvoltarea unui climat concurențial optim.
Multitudinea de documente programatice elaborate în cadrul procesului de pregatire a aderării României la Uniunea Europeană definesc un cadru strategic care prezintă prioritățile dezvoltării României în perioada 2007-2013.
Obiectivul strategic al României îl reprezintă convergența cu statele membre ale Uniunii Europene. In acest context, trebuie subliniat rolul de instrument de accelerare a procesului de convergență economică și socială al Planului Național de Dezvoltare 2007-2013, elaborat pe baza Planurilor de Dezvoltare Regionale. Scopul principal al acestuia îl constituie tocmai reducerea cât mai rapidă a disparităților de dezvoltare socio-economică între România și statele membre U E. Având în vedere acest decalaj precum și rolul PND de instrument dedicat reducerii acestor disparități, a fost stabilit obiectivul global al PND 2007-2013: Reducerea cât mai rapidă a disparităților de dezvoltare socio-economică între România și Statele Membre ale Uniunii Europene, astfel că până în anul 2013 România să recupereze cca. 10 puncte procentuale din decalajul general față de Uniunea Europeană.
Finanțarea Planului Național de Dezvoltare. Prin PND se prioritizează direcțiile de dezvoltare Naționale, și sunt preconizate sursele prin care vor fi finanțate aceste domenii, iar acestea pot fi surse :
- interne (buget de stat, bugete locale, etc.)
- externe (instrumentele structurale ale Uniunii Europene, fondurile U E de tip structural pentru dezvoltare rurală și pescuit, credite externe, etc.)
PND 2007-2013 aduce cu sine o nouă dimensiune a sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană, cifrată la cca. 4% din PIB anual la nivel de angajamente (investiții și granturi), la care se adaugă cofinanțarea Naționala. Proporția finanțării PND din fonduri europene sau Naționale, este următoarea:
Planul Național de Dezvoltare stă la baza accesării fondurilor Uniunii Europene, și de aceea se concentrează pe domeniile eligibile pentru intervențiile structurale sau de tip structural, care vor fi finanțate pe principiul adiționalității, în cadrul politicilor comunitare la care România are acces.
Obiective și priorități. Obiectivul global al PND se sprijină pe trei obiective specifice:
· Creșterea competitivității pe termen lung a economiei românești
· Dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de bază
· Perfecționarea și utilizarea mai eficientă a capitalului uman autohton
In vederea atingerii obiectivului global și a obiectivelor specifice au fost formulate șase priorități Naționale de dezvoltare pentru perioada 2007-2013:
1. Creșterea competitivității economice și dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere
In condițiile disproporțiilor importante de competitivitate pe care România le prezintă în raport cu statele membre UE, obiectivul strategic general stabilit în cadrul acestei priorități este creșterea productivității întreprinderilor românești pentru reducerea acestor disproporții față de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Se urmărește generarea până în anul 2015 a unei creșteri medii a productivității de cca. 5,5% anual, permițând României să atingă un nivel de aproximativ 55% din media U E.
2. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport
Obiectivul general al strategiei în domeniul transporturilor îl reprezintă asigurarea unei infrastructuri de transport extinse, moderne și durabile, precum și a tuturor celorlalte condiții privind dezvoltarea sustenabilă a economiei și îmbunătățirea calității vieții, astfel încât volumul activității de transport în PIB să crească de la 3,6 miliarde euro (în prezent) la minimum 7,0 miliarde euro până în 2015.
3. Protecția și îmbunătățirea calității mediului
Obiectivul strategic general al acestei priorități din PND îl reprezintă protejarea și imbunatățirea calității mediului, în conformitate cu nevoile economice și sociale ale României, conducând astfel la îmbunatățirea semnificativă a calității vieții prin încurajarea dezvoltării durabile.
4. Dezvoltarea resurselor umane, promovarea ocupării și incluziunii sociale și întărirea Capacitățiii administrative
Fiind unanim recunoscut faptul că resursele umane reprezintă motorul societății bazate pe cunoaștere, obiectivul strategic general al priorității îl constituie dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității acestuia pe piața muncii, prin asigurarea oportunităților egale de învățare pe tot parcursul vieții și dezvoltarea unei piețe a muncii moderne, flexibile și inclusive care sa conduca, până in 2015, la integrarea durabilă pe piata muncii a 900.000 persoane.
5. Dezvoltarea economiei rurale și creșterea productivității în sectorul agricol
Obiectivul strategic general al acestei priorități vizează dezvoltarea unei agriculturi competitive bazată pe cunoaștere și inițiativă privată, precum și protejarea patrimoniului natural cultural și istoric al zonelor rurale din România.
Sub-prioritățile identificate în vederea realizării obiectivului definit sunt următoarele:
5.1. Creșterea competitivității economiei agro-alimentare și silvice prin adaptarea ofertei la cerințele pieței, în cadrul căreia va fi acordat sprijin financiar cu precădere pentru modernizarea fermelor și îmbunătățirea capitalului uman din agricultură (măsuri de consultanță și sprijinire a tinerilor fermieri, măsuri de încurajare a asocierii producătorilor), precum și pentru îmbunătățirea calității produselor.
5.2. Creșterea standardelor de viața în zonele rurale prin diversificarea activităților rurale: stimularea activităților non-agricole, promovarea agro-turismului precum și dezvoltarea de micro-intreprinderi în amontele și avalul producției agricole, toate acestea în contextul unor servicii de bază de bună calitate.
5.3. Dezvoltarea economică durabilă a fermelor și a exploatațiilor forestiere, vizează implementarea unor acțiuni ce privesc utilizarea durabilă a terenului agricol și forestier, materializate în acordarea de plăți pentru agro-mediu și bunăstarea animalelor, plăți compensatorii pentru terenurile cu handicap natural, precum și prime de împădurire, dar și în realizarea unor acțiuni de prevenire a calamităților naturale.
5.4. Promovarea inițiativelor de tip LEADER, prin care se va urmări stimularea inițiativelor locale care să permită creșterea Capacitățiii comunităților rurale de a dezvolta inițiative de afaceri pe bază de parteneriat.
5.5. Asigurarea pescuitului durabil și dezvoltarea acvaculturii, în cadrul căreia se au în vedere dezvoltarea acvaculturii și pescuitului în apele interioare, a procesării și marketingului produselor pescărești, modernizarea flotei de pescuit, precum și dezvoltarea durabilă a zonelor de pescuit costiere.
6. Diminuarea disparităților de dezvoltare între regiunile țării
Obiectivul general al priorității îl reprezintă creșterea economică mai accelerata a regiunilor slab dezvoltate, în vederea diminuării disparităților de dezvoltare interregionale și intraregionale.
Operaționalizarea priorității PND privind dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor țării se va realiza printr-o abordare integrată, bazată pe o combinare a investițiilor publice în infrastructură locală, politici active de stimulare a activităților de afaceri și sprijinirea valorificării resurselor locale.
Următorul nivel de răspuns strategic al Guvernului României în cadrul procesului de programare este constituit de documentele strategice Naționale care stabilesc cadrul în care se accesează fondurile comunitare în cadrul a trei politici majore:
1. Politica de Coeziune
2. Politica Agricolă Comună
3. Politica de Pescuit
Toate aceste politici acoperă prioritățile de dezvoltare stabilite prin planul Național de dezvoltare, fiind elaborate următoarele documente strategice:
- Cadrul Strategic Național de Referință
- Planul Național Strategic de Dezvoltare Rurală
- Planul Național Strategic pentru Pescuit
Conform noului acquis privind Politica de Coeziune a Uniunii Europene, fiecare Stat Membru elaborează un Cadru Strategic Național de Referință (CSNR), ca document de referință pentru programarea Fondurilor Structurale și de Coeziune. Acest document servește ca document strategic prin care se stabilesc prioritățile de intervenție ale Fondurilor Structurale și de Coeziune în perioada de referință. Negocierile privind CSNR au început încă din perioada de pre-aderare, o dată cu transmiterea de către partea română la Comisia Europeană a primei versiuni a acestui document, versiune ce a fost aprobată de Guvernul României în ședința de Guvern din dată de 19 aprilie 2006. Documentul a fost elaborat în larg parteneriat, fiind revizuit în mai multe rânduri, pe baza comentariilor primite de la Comisia Europeană, precum și a propunerilor de la ministerele implicate în gestionarea instrumentelor structurale și a observațiilor primite de la parteneri.
CSNR face legatura între prioritățile Naționale de dezvoltare și prioritățile la nivel european. CSNR preia și sintetizează elementele principale incluse în Strategia PND, dar acestea sunt reorganizate în funcție de documentele strategice comunitare, reflectând astfel încadrarea CSNR în principiile europene ale Politicii de Coeziune.
Prioritățile CSNR au fost formulate ca răspuns strategic al Guvernului la problemele economice actuale și în vederea creării oportunităților pe care România și le dorește. CSNR vizează armonizarea tuturor acestor priorități într-o strategie coerentă, care să fie adecvată pentru România, dar care să se și conformeze strategiilor Uniunii Europene, inclusiv Strategia de la Lisabona, și să aibă ca efect dezvoltarea economică și creșterea numărului de locuri de muncă.
In cadrul pachetului care se negociază cu Comisia Europeană, CSNR reprezintă strategia globală de utilizare a instrumentelor structurale, iar programele operaționale (PO) corespunzătoare priorităților de mai sus, reprezintă instrumentele prin care se realizează diversele prevederi ale CSNR. Deci, CSNR se implementează prin Programele Operaționale din cadrul Obiectivelor Convergența și Cooperare Teritorială Europeană.
Pentru realizarea viziunii strategice a CSNR, Comisia Europeană alocă României în perioada 2007-2013 o sumă totală de cca. 19,67 mld Euro, din care 19,21 mld Euro pentru Obiectivul Convergența și 0,46 mld Euro pentru Obiectivul Cooperare teritoriala Europeană. Alocarea CSNR în cadrul Obiectivului Convergența necesită o cofinanțare Naționala estimată la 5,53 mld Euro, constituită atât din surse publice (73% din totalul cofinanțării), cât și din surse private (27%).
Pentru programele operaționale sectoriale și regionale, în cadrul ministerelor de linie corespunzătoare, a fost desemnată câte o Autoritate de Management, responsabilă cu gestionarea și implementarea fiecăruia dintre programele operaționale, după cum urmează:
Fiecare PO este împărțit în mai multe Axe Prioritare iar acestea pot cuprinde una sau mai multe operațiuni ce urmează a beneficia de finanțare din fondurile structurale.
In continuare vom exemplifica domeniile de interes pentru spațiul rural românesc care pot fi cofinanțate prin instrumentele structurale în cadrul programelor operaționale relevante:
1. Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane
Obiectivul general al POS DRU constă în dezvoltarea capitalului uman și creșterea Competitivității acestuia, prin conectarea educației și a învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii și asigurarea de oportunități sporite de participare pe o piața a forței de muncă modernă, flexibilă și inclusivă. In cadrul acestui POS, diversificare rurale beneficiază prin intermediul sprijinului acordat unităților școlare.
Axa prioritară |
Domeniu/ actiuni |
Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere; Conectarea învățării pe tot parcursul vieții cu piata muncii |
accesul la educație și formarea profesională inițială de calitate; Dezvoltarea resurselor umane din sistemul educațional și de formare profesională; Prevenirea și corectarea părăsirii premature a școlii. |
2. Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice
Obiectivul general al POS-CCE il constituie creșterea productivității întreprinderilor românești pentru reducerea decalajelor față de productivitatea medie la nivelul Uniunii.
Axa prioritară |
Domeniu/ actiuni |
Tehnologia informatiei și comunicatiilor pentru sectoarele privat și public;
Creșterea eficienței energetice și a siguranței în aprovizionare, în contextul combaterii schimbărilor climatice; |
sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei; dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice electronice;
Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi; |
3. Programul Operațional sectorial de mediu
Obiectivul general al POS Mediu constă în reducerea decalajului existent între Uniunea Europeană și România cu privire la infrastructură de mediu atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Aceasta ar trebui să se concretizeze în servicii publice eficiente, cu luarea în considerare a principiului dezvoltării durabile și a principiului poluatorul plătește.
In cadrul POS - M autoritățile publice locale sau formele asociative ale acestora sunt eligibile în cadrul următoarelor axe:
a. Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apa uzată
Autoritățile Locale (Consiliile Județene și Consiliile Locale) prin Operatorii Regionali sunt beneficiarii operațiunilor cuprinse în acestă axă prioritară. Autoritățile Locale dintr-o anumită zonă vor forma Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru a coordona eforturile cu scopul de a implementa programe integrate de dezvoltare a serviciilor și să procedeze la reorganizarea teritorială a serviciilor prin delegarea implementării planurilor de dezvoltare regională și a managementului serviciilor unui Operator Regional. La baza acestor proiecte stau Master Planurile Regionale, care includ toate aglomerările de peste 10.000 de locuitori, dar pot include și unele aglomerări rurale între 2.000 și 10.000 de locuitori. Nevoile de investiții în infrastructură de apă și canalizare care nu sunt incluse în proiectele regionale (de obicei localități rurale sub 10.000 de locuitori) sunt, de asemenea, identificate prin Master Planul Regional și vor fi adresate fie prin PNDR, fie prin alte surse de finanțare.
b. Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate.
In această axă, spațiul rural ar putea beneficia de finanțări, începând cu 2008, în cadrul proiectelor de importanță secundară - extinderea sistemelor de management ale deșeurilor în conformitate cu Planurile Regionale de Management al Deșeurilor, se pot realiza programele de investiții ce vor include activități legate de ierarhia în ceea ce privește managementul deșeurilor (prevenire, colectare selectivă, valorificare și reciclare, tratare și eliminare), în paralel cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme. Proiectele respective vor acoperi aglomerările urbane și rurale, la nivel județean/regional.
De asemenea, dacă pe teritoriul comunei exista site-uri poluate istoric, se pot obține fonduri pentru: Reabilitarea și ecologizarea terenurilor prin utilizarea măsurilor adecvate pentru categorii specifice de situri contaminate; Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte, studii de opțiune, management și supervizare și publicitate.
4. Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacitățiii Administrative
Obiectivul general al POS Dezvoltarea Capacitățiii Administrative îl reprezintă creșterea eficienței administrației publice, atât la nivel local, cât și la nivel central.
Axa prioritară |
Domeniu/ actiuni |
- îmbunătățirea calității și eficienței furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe descentralizare; |
- sprijinirea descentralizării serviciilor cu accent pe sectoarele sănătate, educație preuniversitară și asistență socială; - îmbunătățirea calității și eficienței furnizării serviciilor publice. |
5. Programul Operațional Regional
Obiectivul general al PO Regional constă în sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, echilibrate teritorial și durabile a Regiunilor României, corespunzător nevoilor lor și resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de creștere, prin îmbunătățirea condițiilor infrastructurale și ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile României, în special cele rămase în urmă, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi și a munci.
POR finanțează proiecte înscrise în 5 axe prioritare, în care instituțiile administrației publice locale, singure sau în forme parteneriale sau asociative, pot obține finanțări pentru proiecte de valori mari, menite să impulsioneze dezvoltarea locală.
Consiliile locale din regiunile rurale sunt eligibile în formele menționate mai sus, pentru a obține finanțări în cadrul următoarelor axe, cu obligația asigurării unei cofinanțări proprii de 2%:
Axa prioritară |
Domeniu/ actiuni |
Îmbunătățirea infrastructurii sociale
Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional și local
Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului |
- reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea clădirilor în care funcționează centre sociale multifuncționale și pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirilor în care funcționează centre sociale rezidențiale; -reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii școlare din învățământul obligatoriu și al infratsructurii campusurilor univerșitare; - crearea și/sau extinderea diferitelor tipuri de structuri regionale/ locale de sprijinire a afacerilor; - reabilitarea șiturilor industriale poluate și neutilizate și pregătirea acestora pentru noi activități; -restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural universal și Național cu potențial turistic, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe; -crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterii calității serviciilor turistice ; |
În ceea ce privește modul în care se utilizează fondurile Politicii Agricole Comune, răspunsul strategic al Guvernului față de obiectivele acesteia constă în elaborarea Planului Național Strategic pentru Dezvoltare Rurală. Acesta reprezintă documentul-cadru în baza căruia România stabilește politicile și acțiunile de dezvoltare pentru perioada 20072013 în domeniile agricol, silvic și economia rurală precum și proiectele de investiții în infrastructură, dezvoltare și renovare a satelor românești. Finanțarea se va realiza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, precum și din bugetul național.
Potrivit Reglementării Consiliului Europei nr. 1290/2005 privind finanțarea politicii agricole comune s-au creat două fonduri europene pentru agricultură, numite FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) pentru finanțarea măsurilor de marketing și FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) pentru finanțarea programelor de dezvoltare rurală.
Orientările strategice ale Uniunii identifică domeniile importante pentru îndeplinirea priorităților comunitare, împreună cu o serie de opțiuni pe care statele membre le-ar putea integra în planurile strategice naționale și în programele lor de dezvoltare rurală. Planurile strategice naționale transpun orientările în contextul Național, ținând cont de necesitățile regiunilor, și sunt puse în aplicare prin intermediul programelor de dezvoltare rurală.
Planul Național Strategic cuprinde:
Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR) este documentul prin care se realizează obiectivele Politicii Agricole Comune în România. Acesta cuprinde:
PNS se bazează pe următoarele elemente de analiză:
Pe baza acestor elemente și în spiritul orientărilor comunitare, obiectivele Planului Național Strategic sunt:
Astfel, conform principiului programării propriu tuturor fondurilor Uniunii, și în România accesarea fondurilor de 8,022 miliarde Euro pentru dezvoltare rurală în următorii 7 ani, din care 20% plăți directe, se va baza pe încadrarea proiectelor în criteriile de finanțare cuprinse în documentele de planificare strategică pentru mediul rural.
In cadrul fiecărei axe, Guvernul României a optat pentru finanțarea unor măsuri care să corespundă situației existente și analizate prin documentele programatice menționate:
Măsuri |
% finanțare buget UNIUNEA EUROPEANĂ+Național |
Beneficiari
|
Axa 1: Creșterea Competitivității produselor agricole și silvice 45% din total, 3,25 milarde EURO |
||
Investiții pentru modernizarea exploatațiilor agricole |
Max 65% |
Producători agricoli (fermieri), persoane fizice sau juridice, care pot asigura cofinanțarea privată de 50% din cheltuielile eligibile (40% în cazul tinerilor, fermierilor din zona montană și din zonele cu handicap) |
Investiții pentru înființarea unităților de procesare a produselor agricole și modernizarea unităților silvice |
Max 50% |
Microinteprinderi și IMM din sectorul agricol și șilvic
|
Sprijin pentru fermele de semisubzistență |
1500 Euro/an/fermă
|
Fermele de semisubzistență (urmând a fi definite) care prezintă un plan de afaceri prin care demonstrează viabilitatea viitoare a exploatației |
Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole și silvice |
100% |
Producători agricoli, asociații ale acestora, consilii locale, proprietari de păduri și asociații ale acestora |
Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători |
100% |
Grupuri de producători legal constituite și recunoscute înainte de 31 decembrie 2013 |
Instruirea și pregătirea profesională a producătorilor agricoli și silvici |
100% |
Beneficiari finali din sectorul agricol: -producători agricoli (fermieri), persoane fizice sau juridice; -angajații din agricultură și industria alimentară și de prelucrare a lemnului |
Sprijin pentru tinerii fermieri și instalarea lor în mediul rural |
100% |
Tineri sub 40 ani, pentru prima dată deținători de exploatație, cu calificare adecvată și care prezintă un plan de afaceri care prevede investiții (verificare dupa 3 ani) |
Sprijin pentru pensionarea anticipată |
100% |
Proprietari de terenuri care au peste 55 ani și practică agricultura de cel puțin 10 ani, care încetează definitiv activitatea agricolă comercială și care își transferă proprietățile către tineri Muncitori agricoli de peste 55 ani, care au contribuit la un plan de ajutor social și care au lucrat minimum 2 ani din ultimii 4 într-o exploatație care urmează să fie cedată |
Servicii de consiliere agricolă și silvică |
100% |
Beneficiari finali din sectorul agricol: producători agricoli (fermieri), persoane fizice sau juridice |
Investiții pentru creșterea eficienței economice a pădurilor |
Max 60% |
Proprietari de păduri și asociații ale acestora
|
Axa 2: Îmbunătățirea mediului și a spațiului rural 25% din total,1,8 miliarde Euro |
||
Sprijin pe suprafață pentru zonele defavorizate natural (zona montană) |
100% |
Utilizatori de terenuri agricole
|
Sprijin pe suprafață pentru agromediu (pajiști, agricultură ecologică) |
100% |
Utilizatori de terenuri agricole
|
Sprijin pentru prima împădurire a terenului agricol |
80% |
Deținători de terenuri agricole și asociații ale acestora |
Sprijin pentru prima împădurire a terenului neagricol |
70% |
Deținători de terenuri neagricole și asociații ale acestora |
Axa 3: Îmbunătățirea calității vieții în mediul rural 27,5 % din total, 2,12 miliarde Euro |
||
Investiții pentru dezvoltarea de activități non-agricole |
50% |
Membrii gospodăriilor agricole
|
Investiții pentru înființarea și dezvoltarea de micro-intreprinderi |
Max 65% |
Micro-inteprinderi
|
Investiții pentru dezvoltarea turismului rural |
Max 65% |
Fermieri și agenti economici
|
Investiții pentru renovarea satelor |
100% |
Consilii locale |
Axa 4: LEADER 2,5% din total, 180,5 milioane Euro |
||
Cheltuieli de funcționare ale grupurilor de actiune locală (GAL) |
100% |
Grupuri de acțiune locală
|
Sprijin pentru implementarea proiectelor incluse în strategiile de dezvoltare locală |
100% |
Comunități locale, structuri publice și private
|
Având în vedere importanța măsurii 3.2.2. din cadrul Axei trei, pentru administrația publică locală din regiunile rurale, detaliem mai jos tipurile de proiecte și modalitățile de pregatire și finanțare ale acestora:
Măsura 322: Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale
Domeniul de acțiune: sprijinul pentru aceasta măsura vizeaza investiții în spațiul rural pentru:
a) Crearea și modernizarea infrastructurii fizice de bază;
b) Crearea și dezvoltarea serviciilor de bază pentru populația rurală;
c) Protejarea patrimoniului cultural și natural de interes local.
Beneficiarii:
- Consilii locale și asociații de dezvoltare intercomunitară, conform legislației naționale în vigoare;
- ONG-uri, asezăminte culturale și instituții de cult definite conform legislației naționale în vigoare;
- Persoane fizice și juridice doar pentru componenta c.
Sprijinul public:
a) de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele exclusiv publice, negeneratoare de profit, dar valoarea totală eligibilă a proiectului nu va depăși:
1 milion Euro/proiect în cazul unui proiect de investiții în infrastructura de bază al cărui beneficiar este un consiliu local și 3 milioane Euro/proiect în cazul în care beneficiar este o asociație de dezvoltare intercomunitară;
2,5 milioane Euro/proiect în cazul unui proiect integrat al carui beneficiar este un consiliu local;
6 milioane Euro/proiect în cazul unui proiect integrat al carui beneficiar este o asociație de dezvoltare intercomunitară;
Costul total al unui proiect de investiții privind serviciile de baza pentru populație/ amenajarea spațiilor de interes public/realizarea studii/investiții legate de protejarea patrimoniului cultural și natural de interes local, nu vor depăși 500.000 Euro.
b) de până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de profit.
Volumul sprijinului nu poate depăși plafonul de 200.000 Euro/beneficiar pentru o perioada de minim 3 ani fiscali conform regulii de minimis stipulată în Regulamentul Comisiei (CE) Nr. 1998/2006.
Tipul de costuri acoperite: Vor fi susținute de asemenea și costurile generale legate de întocmirea proiectului precum cheltuielile cu arhitecții și inginerii, consultanță, studii de fezabilitate, achiziția de patente și licente, în limita a 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, iar pentru proiectele care nu prevăd construcții, în limita a 5%.
Finanțare
Cost Total: 1.579.313.915 Euro
Cost Public: 1.546.181.455 Euro din care contributia FEADR 80%.
Tipuri de investiții:
Pentru componenta a):
Inființarea de drumuri noi, extinderea și îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local ce aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află, așa cum sunt definite și clasificate în legislația națională în vigoare;
Prima înființare, extinderea și îmbunătățirea rețelei de apă/apă uzată (captare, stații de tratare, alimentare, canalizare, stații de epurare) pentru localitățile rurale având sub 10.000 l.e.;
Prima înființare și extinderea rețelei de joasă tensiune și/sau a rețelei publice de iluminat;
Achiziția/dotarea cu echipamente de producere de energie regenerabilă în scop public;
Prima înființare și extinderea rețelei publice locale de alimentare cu gaz către alte localități rurale sau către zone rurale care nu sunt conectate la rețea;
Prima înființare, extinderea și îmbunătățirea platformelor de depozitare a deșeurilor și dotarea cu echipamente de management al deșeurilor.
Pentru componenta b):
Înființarea, amenajarea spațiilor de recreere pentru populația rurală (parcuri, spații de joacă pentru copii, terenuri de sport etc.);
Renovarea clădirilor publice (ca de ex. primării) și amenajări de parcări, piețe, spații pentru organizarea de târguri etc);
Investiții noi în infrastructura socială și dotarea aferentă pentru centre de îngrijire copii, batrâni și persoane cu nevoi speciale;
Achiziționarea de microbuze care să asigure transportul public pentru comunitatea locală și amenajarea de stații de autobuz;
Achiziționarea de utilaje și echipamente pentru serviciile publice (de deszăpezire, intreținere spații verzi etc.);
Investiții de renovare, modernizare și utilarea aferentă a așezămintelor culturale (biblioteci, cămine culturale, centre pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale etc.), inclusiv achiziționarea de costume populare și instrumente muzicale tradișionale utilizate de acestea în vederea promovării patrimoniului cultural imaterial; de asemenea vor fi susținute cheltuielile cu achiziționarea de echipamente hardware, soft-uri, inclusiv costurile de instalare și montaj.
Pentru componenta c):
Restaurarea, consolidarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural din spațiul rural - grupa B, în conformitate cu Lista Monumentelor Istorice, aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.314/8 iulie 2004 și natural local (peșteri, copaci seculari, cascade etc);
Studii privind patrimoniul cultural (material și imaterial) din spațiul rural cu posibilitatea de valorificare a acestora și punerea acestora la dispozitia comunității;
Achiziționare de echipamente pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural.
Cerințe generale:
Investiția va fi amplasată în spațiul rural;
Beneficiarul trebuie să prezinte toate avizele și autorizatiile necesare investției respective, inclusiv cele de mediu;
Investiția să se incadreze în prevederile Planul Urbanistic General, cu respectarea arhitecturii specifice locale, după caz;
In cazul proiectelor individuale, negeneratoare de profit, sprijinul va fi acordat pentru cel mult două proiecte pe parcursul perioadei de programare (2007-2013);
Investițiile în infrastructura de apă/apă uzată în localitățile rurale identificate prin Master Plan-urile Regionale trebuie să respecte acquis-ul comunitar cu privire la managementul resurselor de apă (investițiile în rețeaua de alimentare cu apă se vor realiza numai împreună cu rețeaua de canalizare și stații de epurare);
Asociațiile de dezvoltare intercomunitare să se realizeze doar între localitățile rurale.
Contextul general al Dezvoltării comunităților rurale din România, stat membru al Uniunii Europene
Mai mult de jumatate din populația celor 27 de state membre ale Uniunii Europene trăiește în zonele rurale, care acoperă 90% din teritoriul european. Aceasta face ca politică de dezvoltare rurală să fie un domeniu de importanță vitală. Creșterea animalelor și silvicultura rămân factori esențiali pentru utilizarea terenurilor și gestionarea resurselor naturale din zonele rurale ale Uniunii Europeane, reprezentând, în același timp, o platformă pentru diversificarea economică a comunităților rurale. Prin urmare, consolidarea politicii de dezvoltare rurală a devenit o prioritate pentru Uniune.
Cunoașterea, cercetarea, ameliorarea și dezvoltarea spațiului rural sunt activități de importanță vitală pentru o țară, atât prin dimensiunea spațiului rural, exprimată prin suprafață deținută, cât și prin ponderea populației ocupate în activități productive, de servicii social-culturale, de habitat și de turism. In Raportul asupra Cartei europene a spațiului rural, Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Consiliului Europei, apreciază că spațiul rural al Europei reprezintă 85% din suprafață sa totală și afectează, direct sau indirect, mai mult de jumătate din populația europeană.
Spațiul rural românesc cuprinde, de asemenea, majoritatea suprafeței României, având, conform datelor statistice, ponderea de 93,7%. Importanța spațiului rural pentru România poate fi ușor demonstrată prin stabilitatea numerică a populației rurale în decurs de 80 de ani. Astfel, în secolul al XX-lea, în România, în timp ce populația totală a țării crește cu zece milioane locuitori, populația rurală se menține, cu mici fluctuații, în jurul mărimii de 10-12 milioane locuitori.
Dezvoltarea rurală este un concept integrat, care presupune o abordare metodologică multidisciplinară, intersectorială și teritorială (regională). Toate orientările cuprinse în noua reformă a Politicii Agricole Comune și-au găsit corespondența în mecanismul de finanțare al agriculturii și Dezvoltării rurale, cuprins în noul model agricol european definit de Agenda 2000, conform Acordului de la Berlin din martie 1999. Principalele obiective finanțate de Uniunea Europeană, conform politicii agricole și de dezvoltare rurală sunt:
1) Investițiile în fermele agricole, care vizează, cu precădere, ameliorarea calitativă a producției, reducerea costurilor, protejarea mediului și ameliorarea peisajului (agrosilvic), asigurarea bunului tratament și a bunăstării animalelor, încurajarea pluriactivității;
2) cheltuieli pentru resursele umane cu trei componente: susținerea fermierilor tineri, încurajarea pensionării anticipate și stimularea formării profesionale. Constatându-se fenomenul de îmbătrânire a fermierilor șefi de exploatații Uniunea Europeană a stimulat, prin măsuri financiare concrete, inținerirea fermierilor prin schimbul de generații.
3) finanțarea fermierilor din zonele defavorizate și cu restricții de mediu constă în plăți compensatorii pentru un management al fermei adecvat programului de protecție a mediului înconjurător; în cadrul acestei măsuri intră și compensarea pierderilor de recoltă sau a cheltuielilor suplimentare generate de programul Natura 2000;
4) finanțarea măsurilor de agromediu constă în plățile efectuate către fermierii care se angajează în acorduri de mediu pentru protejarea mediului agricol, respectarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, conform standardelor cuprinse în acquis-ul comunitar;
5) finanțarea investițiilor în procesarea și marketingul produselor agricole;
6) finanțarea măsurilor forestiere concretizate în înființarea de noi suprafețe împădurite, investiții pentru procesarea lemnului, sporirea valorii materiei prime lemnoase s.a.;
7) finanțarea măsurilor de dezvoltare a unor zone rurale cum sunt: comasarea, reparcelarea și reorgnizarea terenului agricol al fermelor.
In urma reformei politicii agricole comune (PAC), dezvoltarea rurală a căpatat un rol tot mai important în ansamblul acțiunilor prin care sunt sprijinite zonele rurale pentru a face față provocărilor secolului XXI în materie de economie, politică socială și mediu. Noul cadru juridic existent în domeniu evidențiază mai bine direcția de urmat, și anume creșterea economică și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în conformitate cu Strategia de la Lisabona, precum și îmbunătățirea dezvoltării durabile, în conformitate cu obiectivele stabilite la Göteborg în acest sens.
Politica de dezvoltare rurală se bazeaza, în principal, pe trei instrumente juridice: orientările strategice ale Uniunii pentru politica de dezvoltare rurală, Regulamentul Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat și regulamentul de punere în aplicare al Comisiei.
Regulamentul Consiliului 1290/2005 privind finanțarea politicii agricole comune a creat cadrul legislativ pentru înființarea a două fonduri europene pentru agricultură și anume FEOGA (Fondul European de Garantare Agricola), destinat finanțării măsurilor din pilonul 1 (politicile de piața) și FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) pentru finanțarea programelor de dezvoltare rurală din cadrul pilonului al II-lea al Politicii Agricole Comune.
Pentru fiecare set de priorități, orientările strategice comunitare sugereaza măsurile cheie care ar trebui luate. Programele Naționale de dezvoltare rurală ale statelor membre au la baza șase orientări comunitare strategice care vor contribui la:
Cele șase orientări strategice sunt:
Politica de dezvoltare rurală pe perioada 2007-2013 pune accentul pe trei domenii care corespund celor trei axe tematice stabilite în noul regulament privind dezvoltarea rurală: îmbunătățirea competitivității sectoarelor agricol și forestier; mediul și regiunile rurale; creșterea calității vieții și diversificarea economiei în zonele rurale. O a patra axa - Leader - bazată pe experiența caștigată în urma inițiativelor comunitare Leader deschide noi posibilități pentru abordările locale de jos în sus ale problematicii dezvoltării rurale.
Noua perioadă de programare oferă o posibilitate unică de a reorienta sprijinul acordat din noul fond pentru dezvoltarea rurală către creștere economică, locuri de muncă și dezvoltare durabilă. FEADR contribuie la promovarea unei dezvoltări rurale durabile în întreaga comunitate, venind în completarea politicilor de piață și de susținere a veniturilor aplicate în cadrul politicii agricole comune, al politicii de coeziune și al politicii comune în domeniul pescuitului. Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) este accesibil României odată cu aderarea la Uniunea Europeană. FEADR este un instrument care nu acționeză de sine stătător, ci intervine în completarea acțiunilor naționale, regionale și locale, contribuind la realizarea priorităților comunității. Ajutorul acordat în cadrul FEADR trebuie să fie compatibil cu obiectivele de coeziune economică și socială.
Pentru a putea ințelege mecanismul de acordare a instrumentelor structurale în țara noastră trebuie să cunoaștem contextul care le generează. Dupa cum se știe, aceste fonduri sunt alocate doar statelor membre, prin intermediul politicii regionale a acesteia.
Uniunea Europenă acordă atenție faptului că nu toate regiunile se bucură de aceleași condiții economice, geografice și sociale și, ca urmare a acestei realități, nu toate pot concura de pe aceleași poziții.
Pentru mulți ani, disparitățile regionale din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare și al calității vieții faceau obiectul politicilor Naționale ale Statelor Membre, însă multe îmbunătățiri au putut fi observate din momentul în care Uniunea Europeană a inițiat politica de reducere a lor.
Politica de coeziune este definită prin scopul sau și anume sprijinirea procesului de reducere a decalajelor dintre regiunile și statele membre mai dezvoltate ale Uniunii Europene și cele mai putin dezvoltate. Obiectivul de a întări coeziunea economică și socială este menționat explicit în Articolul 2 al Tratatului de la Amsterdam, fiind un obiectiv de prim rang al Uniunii Europene. Mai specific, Articolul 158 menționează coeziunea ca pe o precondiție pentru dezvoltarea armonioasă a Uniunii Europeane, precizând voința de "a reduce disparitățile între nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni și rămânerea în urmă a celor mai defavorizate regiuni sau insule, inclusiv zone rurale".
Înainte de toate, politica regionala a Uniunii Europeane este despre solidaritate: este astfel concepută încât să asigure la nivelul comunității asistența pentru că cele mai dezavantajate regiuni să depașească handicapurile pe care le au.
Politica regională este de asemenea tangibilă: rezultatele ei pot fi cu ușurință observate de către cetățenii europeni, care beneficiază în mod direct de asistență: prin sprijinul de care dispun în căutarea unui loc de muncă și în adaptarea la condițiile unei piețe mereu în schimbare, prin instruire, mai ales. Ea contribuie la îmbunătățirea vieților celor care trăiesc în aceste regiuni, prin creșterea fondurilor pe care autoritățile publice le au la dispoziție pentru a asigura noi infrastructuri și pentru a ajuta companiile private să devină din ce în ce mai competitive. Autostrăzi, aeroporturi și căi ferate pentru trenuri de mare viteză au fost construite sau renovate cu asistență financiară din partea Uniunii Europene (fonduri structurale), dar întotdeauna în acord cu standardele de mediu europene. IMM-urile sunt înființate și sprijinite în parcurgerea primilor ani de existență în zonele aflate în declin. Sistemele informaționale pătrund în cele mai izolate zone rurale. Noi facilități în domeniul educației, al sănătății, chiar și al petrecerii timpului liber sunt create în suburbiile reabilitate. Toate acestea reprezintă exemple tangibile care arată cetățenilor de rând cum contribuie Uniunea Europeană la creșterea calității vieții lor.
Reforma politicii regionale stabilite în cadrul previziunilor financiare ale Agendei 2000 a subliniat necesitatea concentrării asistenței comunitare în acele regiuni în care nivelul de dezvoltare era mult rămas în urmă, pe de o parte, iar pe de alta parte, necesitatea simplificării procedurilor politicilor structurale.
Vechile obiective și cele patru inițiative comunitare (INTERREG III, Leader+, Equal și Urban II) sunt reorganizate începând cu 2007 în doar trei obiective:
· Convergența (sprijinind regiunile rămase în urmă din punct de vedere al Dezvoltării economice). Obiectivul "Convergența" este destinat să îmbunătățească condițiile de creștere economică și factorii care contribuie la o reală convergență pentru statele membre și regiunile cel mai puțin dezvoltate. In Uniunea Europeană cu 27 de state membre, acest obiectiv se referă la 84 de regiuni situate în 17 state membre, cu alte cuvinte 154 de milioane de locuitori al căror PIB pe cap de locuitor este sub 75% din media comunitară. Intr-un sistem de suspendare progresiva a ajutorului ("phasing out"), acest obiectiv include, de asemenea, alte 16 regiuni care numără 16,4 milioane de locuitori și care dispun de un PIB care depășește cu puțin pragul, ca urmare a efectului statistic al extinderii Uniunii Europene. Sumele alocate obiectivului se ridică la 282,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 81,5% din sumă totală, repartizate dupa cum urmează: 199,3 miliarde pentru regiunile aflate sub incidența obiectivului "Convergența", 14 miliarde pentru regiunilor care se află în etapa de suspendare progresivă a ajutorului, iar 69,5 miliarde pentru Fondul de Coeziune, care se aplică în cazul a 15 state membre.
· Competitivitate Regională și Ocupare (sprijinind regiuni, altele decât cele rămase în urmă ca dezvoltare, pentru atingerea țintelor Agendei Lisabona). Obiectivul "Competitivitate regionala și ocuparea forței de muncă" este destinat să consolideze competitivitatea și atractivitatea regiunilor, precum și capacitatea de ocupare a forței de muncă, printr-o abordare duală. Suma de 55 de miliarde de euro, din care 11,4 miliarde pentru regiunile care se află în etapa de instituire progresivă a ajutorului, reprezintă ceva mai puțin de 16% din alocarea totală. Acest obiectiv se aplică regiunilor din 19 state membre.
· Cooperare Teritorială Europeană (promovând o dezvoltare echilibrată a întregului teritoriu comunitar, prin încurajarea cooperării și schimbului de bune practici între toate regiunile Uniunii Europene), organizat pe trei axe: cooperare trans-frontaliera, trans -națională și inter-regională. Obiectivul "Cooperare teritoriala Europeană" este destinat să întarească cooperarea transfrontalieră datorită unor inițiative locale și regionale realizate în comun, să consolideze cooperarea trans-națională prin acțiuni menite să favorizeze dezvoltarea teritorială integrată și să stimuleze cooperarea interregională, precum și schimbul de experiență. Peste 181 de milioane de persoane (care reprezintă 37,5% din populația totală a Uniunii Europene) trăiesc în zone transfrontaliere. Toate regiunile și toți cetățenii Uniunii fac parte din una dintre cele 13 zone de cooperare trans-națională. Cele 8,7 miliarde de euro (care reprezintă 2,5% din bugetul total consacrat acestui obiectiv) sunt repartizate dupa cum urmează: 6,44 miliarde pentru cooperarea transfrontaliera, 1,58 miliarde pentru cooperarea transnațională și 445 de milioane pentru cooperarea interregională.
In noua arhitectură, România va fi eligibilă sub două obiective: Convergența și Cooperare Teritoriala Europeană.
Politica de coeziune este structurată din 2007 pe trei instrumente structurale (FEDER, FSE și Fondul de Coeziune). Pentru a simplifica lucrurile, fondurile pentru agricultură și pescuit au fost transferate către politicile aferente, respectiv Politica Agricolă Comună și Politica în domeniul Pescuitului. Totodată, Fondului de Coeziune îi vor fi aplicate aceleași reguli ca și Fondurilor Structurale (ex. programare multianuală, aprobarea proiectelor etc.).
Principiile care stau la baza alocării și accesării acestor fonduri au suferit și acestea numeroase ajustări, din cinci, devenind 9, cu un accent foarte important pe egalitatea de gen și protecția mediului înconjurător:
Bugetul alocat finanțării proiectelor post-aderare este unul bidimensional, pe de o parte finanțarea aparține Uniunii Europene, iar pe de altă parte, se pune problema contribuției la proiecte din surse naționale, regionale și locale. Această regulă presupune asigurarea unui procent mai mare de co-finanțare, direct proporțional cu fondurile alocate de către Uniunea Europeană în perioada post-aderare. Dacă, pentru derularea proiectelor în perioada de pre-aderare 2000-2006, bugetul alocat României a fost de 4.5 miliarde euro, pentru perioada de programare financiară 2007-2013, bugetul alocat fondurilor structurale este de patru ori mai mare. Consecința directă și implicită a creșterii bugetare constă în necesitatea dezvoltării unei infrastructuri convergente, creșterea competitivității economice și elaborarea strategiei naționale de creștere și dezvoltare, dezvoltarea capitalului uman, modernizarea și eficientizarea mâinii de lucru cu scopul adaptării acesteia la cerințele tehnologiei actuale.
Pe de altă parte, autoritățile locale vor fi obligate sa găsească surse alternative de co-finanțare a bugetului alocat pentru fondurile structurale și de coeziune, luând măsuri pentru: contractarea unor credite bancare menite să susțină bugetul local, mărirea bazei de impozitare, mărirea nivelului taxelor și impozitelor locale, asocierea cu o altă unitate administrativ teritorială care dispune de resurse necesare finanțării proiectelor comune, interrelaționarea sectoarelor public-privat. Aceste alternative vor trebui puse în practică în mod transparent și corect, se vor auto-impune standarde de pregătire a autorităților administrative responsabile, luându-se în calcul soluția unei reforme instituționale, din perspectiva convergenței, dezvoltării sinergiilor la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru evitarea suprapunerii și incompatibilității acțiunilor între autoritățile responsabile la nivel național, cu cele comunitare.
III. CONTEXTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
In perspectiva accesării fondurilor Uniunii Europene în cadrul politicii regionale, după obținerea statutului de membru UE și conform obligațiilor asumate prin procedeul de negociere (capitolul 21 Politica Regională), România a optat pentru organizarea teritoriului său în 8 regiuni de dezvoltare, de nivel NUTS 2, regiuni care reprezintă asocieri benevole de județe, dar nedeținând funcții administrative. Acestea au fost înființate în scopul declarat de a forma cadrul pentru elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea strategiilor de dezvoltare regională și a programelor de coeziune economică și sociala prin care aceastea se implementează.
Astfel, în 1998 au fost stabilite cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR-uri) din România, în baza Legii nr. 151/1998, modificată prin Legea nr. 315/2004. Aceste agenții sunt organisme executive ale Consiliului de Dezvoltare Regională, care grupează reprezentați ai autorităților județene și locale. ADR-urile au fost desemnate organisme intermediare pentru implementarea POR, conform angajamentelor asumate în Capitolul 21 Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale.
Regiunea Sud-Muntenia este una dintre aceste forme de asociere, fiind constituite din punct de vedere teritorial administrativ, din: 7 județe - Argeș, Călărași, Prahova, Ialomița, Giurgiu și Teleorman, 16 municipii, 32 orașe și 509 comune cu 2018 sate. La nivelul acestei regiuni funcționează Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia.
La nivelul regiunii funcționează Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, care și-a stabilit ca și misiune stimularea dezvoltării sociale și economice echilibrate și durabile a regiunii, prin elaborarea și implementarea de strategii și programe, atragerea de investiții și promovarea regiunii pe plan intern și extern, pe baza parteneriatului cu administrațiile publice locale, societatea civilă și mediul de afaceri.
Pentru a fundamenta în mod strategic acest țel, ADR Sud-Muntenia a elaborat un Plan de Dezvoltare Regională pe baza consultării tuturor categoriilor economice și sociale din regiune. Planul de Dezvoltare al acestei regiuni reprezintă un set de priorități și măsuri elaborate pe baza situației existente, analizată din mai multe puncte de vedere, care ține seama de necesitățile și prioritățile locale și le integrează în direcțiile de dezvoltare naționale, care la rândul lor sunt armonizate cu orientările strategice imprimate de la Bruxelles.
Astfel, Planul de Dezvoltare al regiunii Sud-Muntenia are o structură constând în patru capitole, respectiv:
1. Profilul regiunii. In acest capitol sunt prezentate caracteristicile georgrafice ale regiunii, resursele umane existente, economia regiunii, infrastructura existentă, mediul, turismul.
2. Analiza situației sociale, economice și instituționale concluzii relevante
3. Analiza SWOT
4. Strategia de dezvoltare regională
Astfel, Regiunea Sud-Muntenia, cu o suprafață de 34.453 kmp reprezentând 14,45 % din suprafață României, este situată în partea de Sud-Sud Est a acesteia, învecinându-se la Nord cu Regiunea Centru, la Est cu Regiunea Sud-Est, la Sud cu Bulgaria, limita fiind dată de granița naturală - fluviul Dunărea iar la Vest cu Regiunea Sud-Vest.
Relieful regiunii caracterizat prin varietate și dispunere în amfiteatru cuprinde trei forme majore de relief: munte 9,5 %, deal 19,8%, câmpie și luncă 70,7%, cu o rețea hidrografică destul de bogată este dominată de fluviul Dunărea în care se varsă principalele râuri ale regiunii (Olt, Argeș, Prahova și Ialomița). Aceasta este completată de o serie de lacuri naturale și antropice cu folosință complexă.
Alaturi de resursele subsolului, de o importanță deosebită și cu influențe directe în dezvoltarea anumitor sectoare economice se afla resursele solului. Astfel, suprafață agricolă concentrată preponderent în județele din Sud deține 71,1% din suprafață totală a regiunii și din care 80,6% reprezintă teren arabil. Terenurile ocupate cu păduri și vegetație forestieră dețin 19,6% din suprafața regiunii, reprezentând o sursă importantă de masă lemnoasă și un mediu propice pentru fauna de interes cinegetic.
Analiza SWOT a regiunii a fost elaborată în urma unei analize socio-economice detaliate a 4 domenii importante pentru dezvoltarea durabilă a oricărei entități teritoriale respectiv: Infrastructură Locală și Regională, Economie, Mediul Rural, Resursele Umane. Această analiză sintetizează oportunitățile și avantajele strategice ale regiunii, astfel încât pe baza acestora să se poată trasa direcții de dezvoltare în consens cu coordonatele naționale și europene actuale.
Regiunea se caracterizeaza prin anumite avantaje, care, exploatate strategic, pot constitui fundamentul direcțiilor de dezvoltare viitoare.
Astfel, infrastructura locală și regională se definește prin :
· Rețele de drumuri naționale și europene (coridorul IV și IX) modernizate
Economia regiunii Sud - Muntenia se caracterizează prin avantaje care privesc atât infrastructura existentă, cât și coordonatele naturale ale zonei:
· Poziție geografică favorabilă
· Profil economic diversificat
· Bogăția și varietatea resurselor naturale
· Existența, în nordul regiunii, a unor sectoare industriale tradiționale și bine dezvoltate precum: extracția și prelucrarea petrolului, fabricarea utilajului petrolier și chimic, automobile, echipamente electrocasnice
· Potențial agricol și zootehnic ridicat preponderent în partea de sud a regiunii
· Fertilitate ridicată a pământului
· Existența infrastructurii pentru irigații
· Proprietatea sectorului privat asupra majorității terenurilor agricole
· Potențial forestier ridicat în partea de nord a regiunii
· Creșterea sectorului de servicii și a celui privat
· Existența, preponderent în nordul regiunii, a unor firme private reprezentative cu capital strain sau mixt
· Existența bazei de cercetare în domeniul agriculturii, pomiculturii, viticulturii și utilajului petrolier
· Potențial natural, cultural și istoric pentru dezvoltarea turismului
· Forța de muncă calificată în sectoare industriale tradiționale
In ceea ce privește mediul rural, regiunea se caracterizeaza prin:
· Condiții naturale favorabile dezvoltării economice
· Pondere ridicată a activităților nonagricole în partea de nord a Regiunii
· Tradiții îndelungate în unele sectoare ale agriculturii
· Existența unor structuri embrionice în domeniul agroturismului
· Mediu de viață nepoluant
· Patrimoniu cultural, folcloric și istoric deosebit
· Tradiții istorice și culturale nealterate
· Grad ridicat de electrificare al gospodăriilor
· Accesibilitate bună la rețelele de telecomunicații
· Forță de muncă calificată
Ultimul element analizat este reprezentat de resursele umane, componența esențială a oricărui proces de dezvoltare strategică:
· Pondere ridicată a forței de muncă tânără
· Pondere ridicată a populației ocupate în partea de nord a Regiunii
· Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în sectorul serviciilor
· Forță de muncă calificată, adaptabilă, creativă și relativ ieftină
· Existența politicilor active de angajare
· Resurse de educare, formare și instruire bune
· Dezvoltarea rețelei de centre locale de formare și reconversie profesională
· Grad ridicat de cuprindere în învățământul general și liceal
· Existența în nordul regiunii a cinci universități
Pentru că aceste avantaje să poată constitui fundamentul unei dezvoltări durabile, este necesară luarea în considerare a următoarelor puncte slabe care de asemenea caracterizeaza regiunea:
Cu privire la infrastructură locală și regionala se ajunge la următoarele concluzii:
· Neutilizarea rețelelor de căi ferate la întreaga capacitate
· Starea tehnică necorespunzătoare a rețelelor de drumuri județene și locale
· Eficiență scăzută a sistemului de transport urban și a transportului public
· Siguranță redusă a traficului pe drumurile publice
· Infrastructură redusă a porturilor fluviale
· Infrastructură redusă de susținere a serviciilor publice
· Rețele de gaze naturale insuficiente în partea de sud a regiunii
· Acces limitat la TIC
· Insuficiența infrastructurii sociale și de sănătate
Din punct de vedere economic, în cadrul regiunii trebuie controlate următoarele slăbiciuni :
· Dezechilibru economic între zonele regiunii
· Nivel scăzut al PIB/locuitor
· Valoare adaugată scăzută
· Declinul industriei tradiționale
· Infrastructură de susținere a activităților economice redusă
· Capacitate redusă a serviciilor sociale
· Facilități reduse pentru dezvoltarea sectorului IMM
· Inițiativa antreprenoriala scăzută
· Existența de zone monoindustriale
· Cooperare redusă între cercetare și industrie
· Pondere mică a tehnologiilor moderne în industrie și agricultură
· Eficiență scăzută a activităților de atragere a investițiilor straine
· Calitate scăzută a managementului industrial și agricol
· Predominarea producției cu valoare adaugată mică
· Competitivitate și eficiență scăzută a agriculturii
· Nivel scăzut privind procesarea și marketingul produselor agricole
· Practicarea în multe zone a agriculturii de subzistență
· Număr redus al IMM-urilor cu activități în domeniul prelucrării și valorificării superioare a produselor agro-alimentare
· Capital investițional redus în agricultură
· Lipsa marketingului și promovării regionale
· Acces și nivel scăzut al folosirii TIC
In ceea ce privește mediul rural, regiunea se caracterizează prin:
· Condțtii tehnice necorespunzătoare a rețelei de drumuri comunale
· Nivel scăzut de dezvoltare al infrastructurii sociale, serviciilor și utilităților publice
· Număr redus al IMM-urilor
· Lipsa oportunităților de angajare
· Pondere redusă a activităților nongricole în partea de sud a Regiunii
· Lipsa forței de muncă specializate în alte domenii (nonagricole)
· Nivel scăzut al educației și condițiilor de trai
· Productivitate și profitabilitate scăzută
· Grad redus de acceșibilitate
· Putere financiară scăzută a populației rurale
Iar în domeniul resurselor umane:
· Declinul general al populației
· Declinul populației active și ocupate
· Sporul natural negativ
· Pondere ridicată a populației vărstnice
· Pondere scăzută a populației ocupate cu studii superioare
· Nivel educațional scăzut al populației rurale
· Nivel scăzut al oportunităților de angajare in special in mediul rural
· Mobilitate scăzută a forței de muncă
· Dezechilibrul pietei muncii
· Necorelarea educației și instruirii cu cerințele pietei muncii
· Oportunități reduse pentru învățarea permanentă
· Nivel scăzut al instruirii profesionale
· Nivel scăzut al investițiilor angajatorilor în dezvoltarea resurselor umane
· Lipsa oportunităților egale pentru persoanele supuse excluziunii sociale
· Venituri reduse
Analizând toate aceste caracteristici, rezultă că la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia se pot identifica oportunități de dezvoltare:
La nivelul infrastructurii locale și regionale :
· Dezvoltarea cooperării interne și transfrontaliere
· Dezvoltarea cooperării cu țările riverane fluviului Dunărea
· Creșterea competitivității și atractivității regiunii
· Modernizarea infrastructurii de transport
· Modernizarea infrastructurii tehnice și sociale
· Creșterea nivelului de utilizare a TIC
La nivelul economiei regionale :
· Dezvoltarea sectorului IMM și de servicii
· Transferul de tehnologie și de know-how
· Cooperarea între mediul de afaceri și administrația publică
· Accesul la piața internă a Uniunii Europene
· Creșterea potențialului oferit de domeniul cercetării și mediul universitar
· Îmbunătățirea calității mediului de afaceri
· Dezvoltarea infrastructurii de sustinere a activităților economice
· Creșterea potentialului turistic și îmbunătățirea calității serviciilor turistice
· Dezvoltarea agriculturii ecologice
· Diversificarea producției agricole
· Creșterea volumului produselor cu valoare adaugată ridicată
· Îmbunătățirea nivelului de atractivitate al regiunii
Pentru mediul rural, următoarele oportunități sunt identificate:
· Regenerarea comunităților rurale
· Dezvoltarea sectorului IMM în domenii productive și de servicii, specifice mediului rural
· Facilități pentru asociațiile agricole
· Dezvoltarea agroturismului și protejarea tradițiilor istorice și culturale
· Investiții de protecție a mediului
· Creșterea volumului de produse ecologice
· Creșterea activităților nonagricole
In ceea ce privește resursele umane:
· Îmbunătățirea sistemului educațional
· Orientarea programelor educaționale, de formare și instruire spre specializari în domeniile cerute de piata forței de muncă
· Dezvoltarea antreprenoriatului
· Dezvoltarea formelor de stimulare a angajărilor
· Programe de includere socială în mod egal pe piața forței de muncă, a femeilor și bărbaților
· Dezvoltarea societății civile
· Cooperarea internă și externă în domeniul educației și formării
· Tehnici moderne de educație
Regiunea trebuie însă să contracareze amenințările identificate la acest nivel, care trebuie cunoscute mai intâi pentru a contura modalitățile de ameliorare a efectelor acestora:
In ceea ce privește infrastructura locală și regională:
· Surse financiare insuficiente de dezvoltare a infrastructurii locale și regionale
La nivelul economiei:
· Instabilitatea macroeconomică
· Riscul de a nu face față presiunii competitive existente in Uniunea Europeană
· Stagnarea pătrunderii capitalului strain
· Lipsa culturii antreprenoriale
· Protectie scăzută a pietelor indigene
· Subestimarea rolului IMM-urilor în economia regiunii
· Incetinirea procesului de dezvoltare și diversificare a economiei rurale
· Fragmentarea exploatațiilor agricole
· Cadru legislativ instabil și complex
· Fenomenul coruptiei și economia subterana
Mediul rural este amenințat de:
· Subestimarea importanței mediului rural în dezvoltarea generala a regiunii
· Lipsa capitalului pentru sustinerea investițiilor
· Valorificarea insuficientă a potențialului existent
· Dezvoltarea lenta a economiei rurale
· Creșterea disparităților între diversificare rurale
· Migrația tinerilor către zonele urbane
· Adâncirea dezechilibrului în comunitatile rurale și depopularea excesivă a acestora
Iar în domeniul resurselor umane trebuie ținut cont de:
· Continuarea declinului demografic
· Subestimarea problemelor sistemului educațional
· Adâncirea dezechilibrului pe piața muncii între cerere și ofertă
· Apariția unor fenomene sociale
· Creșterea somajului în rândul absolvenților de liceu și de universități
· Reducerea populației cu studii superioare
· Reducerea fondurilor necesare dezvoltării resurselor umane
· Migrarea forței de muncă înalt calificată
· Lipsa oportunităților de angajare
· Abandonul școlar
Pe baza analizei situației existente, a oportunităților existente și a avantajelor identificate la nivel regional, au fost astfel stabilite un set de obiective bazate pe priorități de dezvoltare și un set de măsuri pentru implementarea acestora:
Obiectivul 1 - Creșterea nivelulului de competitivitate și atractivitate al regiunii
Creșterea nivelului de competitivitate și atractivitate al regiunii urmărește sa întărească avantajele comparative existente, prin investiții în infrastructura de transport, tehnică și socială care să dezvolte potențialul întregii regiuni.
Obiectivul 2 - Creșterea capacității inovatoare și competitivității mediului de afaceri al regiunii
Obiectivul urmărește crearea condițiilor necesare creșterii performantelor mediului de afaceri și sustinerea îmbunătățirii competitivității regiunii
Obiectivul 3 - Dezvoltarea economică, socială și culturală durabilă și echilibrată a comunităților rurale
Obiectivul urmărește dezvoltarea unui mediu rural atractiv și prosper, printr-o abordare integrată și echilibrată în ceea ce privește dezvoltarea comunităților și economiei rurale, favorizând contribuția pozitivă a acestuia la prosperitatea regională.
Contextul de mai sus se intenționeaza a fi obținut prin:
· Dezvoltarea unei economii rurale diversificată, competitivă și puternică;
· Creșterea competitivității agriculturii, diversificarea și orientarea acesteia spre nevoile pieței;
· Dezvoltarea mediului de afaceri rural;
· Diversificarea și modernizarea sistemelor de producție și procesare;
· Furnizarea de surse alternative de venituri pentru fermieri prin diversificarea activităților;
· Îmbunătățirea rețelelor locale de transport și TIC;
· Regenerarea continuă a comunităților rurale și îmbunătățirea infrastructurii de servicii;
· Dezvoltarea și îmbunătățirea mediului fizic și social în comunitățile rurale;
· Îmbunătățirea accesului comunităților rurale la servicii de educație, instruire, angajare și consiliere ;
· Conservarea moștenerii naturale și culturale a comunităților rurale;
· Promovarea dezvoltării rurale utilizând forța de muncă locală, materiale și abilități tradiționale.
Obiectivul 4 Creșterea stabilității sociale și eficientizarea potențialului forței de muncă al regiunii
Obiectivul urmărește să promoveze abordarea cererii proprii de instruire a forței de muncă cât și promovarea oportunităților egale și a accesului pentru toți.
In concordanță cu cerințele comunitare, dezvoltarea regiunii va trebui să se bazeze pe obiectivele orizontale:
Pentru atingerea obiectivelor dezvoltării regiunii au fost identificate următoarele priorități care răspund nevoilor specifice de dezvoltare ale regiunii, și pentru care au fost fixate măsuri concrete.
Prioritatea 1 Dezvoltarea infrastructurii locale și regionale
Măsura 1.1 Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport și portuare, incluzând infrastructura și activitățile de suport a acesteia
Măsura 1.2 Dezvoltarea utilităților, serviciilor publice și a infrastructurii sociale
Măsura 1.3 Dezvoltarea infrastructurii informaționale și de telecomunicații și facilitarea accesului la serviciile IT
Măsura 1.4 Extinderea și modernizarea infrastructurii de protecție a mediului
Măsura 1.5 Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice
Măsura 1.6 Modernizarea și regenerarea siturilor industriale și a zonelor urbane
Măsura 1.7 Reconstrucța ecologică a zonelor degradate și protejarea patrimoniului natural
Prioritatea 2 Dezvoltarea afacerilor
Măsura 2.1 Dezvoltarea infrastructurii de afaceri
Măsura 2.2 Stimularea inființării de noi IMM-uri și creșterea competitivității celor existente
Măsura 2.3 Promovarea inovării, cercetării și dezvoltării tehnologice
Măsura 2.4 Stimularea investițiilor sectorului privat în economia regiunii
Măsura 2.5 Dezvoltarea infrastructurii turistice și a activităților de sprijin pentru turism
Măsura 2.6 Creșterea serviciilor de sprijin și consultanta pentru IMM-uri
Măsura 2.7 Promovarea cooperării interne și internaționale.
Prioritatea 3 Dezvoltarea rurală și eficientizarea agriculturii
Măsura 3.1 Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii fizice și sociale a comunităților rurale.
Măsura 3.2 Diversificarea economiei rurale și creșterea competitivității acesteia
Măsura 3.3 Diversificarea și dezvoltarea sectorului agricol și agro-alimentar
Măsura 3.4 Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii de sprijin a agriculturii
Măsura 3.5 Îmbunătățirea procesarii și marketingului produselor agricole
Măsura 3.6 Conservarea și îmbunătățirea mediului înconjurător al comunităților rurale și protejarea moștenirii culturale
Măsura 3.7 Dezvoltarea sectorului de servicii concentrat pe specificitatea mediului rural
Prioritatea 4 Dezvoltarea resurselor umane
Măsura 4.1 Adaptarea continuă și structurarea sistemului educațional și de pregătire profesională în conformitate cu cerințele pieței muncii.
Măsura 4.2 Adaptabilitatea forței de muncă și dezvoltarea antreprenoriatului
Măsura 4.3 Politici active pentru angajare.
Măsura 4.4 Promovarea dezvoltării și incluziunii sociale.
In concordanță cu cerințele comunitare, dezvoltarea regiunii va trebui să se bazeze pe obiectivele orizontale:
IV. PREZENTAREA GENERALA A COMUNEI CIORANI
1. Localizare
Comuna
Ciorani are ca vecini:
- la N comuna Fulga de Jos
- la E comuna Sălciile
- la S comuna Adâncata
- la V comuna Dragănești
- la S-V județul Ialomița
Căi
de acces în comună:
- Legatura cu reședința de județ se face prin DN1 B Ploiești-Albești și
continuă pe DN1 D Albești-Ciorani-Urziceni.
- Din DN1 D se desprinde DJ 201 A Ciorani-Adâncata.
- Comuna mai este străbătută de DC 78 A spre SC 79 Fulga-Sălciile.
- DJ 148 care traversează Cricovul Sărat prin intermediul unui pod și face
legătura cu stația C.F.R. pe ruta Ploiești-Urziceni, care este situată la cca.
7 km de comună.
2. Cadrul natural și calitatea factorilor de mediu
2.1 Cadrul natural
Comuna Ciorani este așezată în colțul sud-estic al județului Prahova, la hotarul cu județul Ialomița, pe malul stâng al râului Cricovul-Sărat, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 6 km, și o lățime ce variază între 0,5-1 km. Față de paralela 45° latitudine nordică se află la o distanță de 30 km, iar față de meridianul de 26° longitudine estică ce trece prin municipiul Ploiești, la o distanta de 40 km.
Comuna este străbătută de la nord la sud de drumul național DN1, care leagă reședința județului și Valea Prahovei cu orașele: Urziceni, Slobozia, Constanța, preluând un important trafic de tranzit cu caracteristic turistic, între nordul țării și litoralul Mării Negre. In partea de vest, la aproximativ 5 km de centrul comunei, se află gara Ciorani, pe linia ferată Ploiești-Urziceni-Călărași. Față de comunele din jur este situată la distanțe relativ reduse, mărginindu-se la sud cu comuna Adâncata (Rășinari) 5 km; la vest cu comuna Brazii (Rădulești) 9 km -ambele in județul Ialomița; la 7 km est cu Sălciile; la 9 km nord cu Fulga și la 5 km nord-vest cu satul Bărăitaru, comuna Drăgănești. Orașele spre care gravitează în special interesele comerciale ale locuitorilor se afla la distanțe aproximativ egale (21-24 km): la nord-est Mizil; la nord-vest Urlați și la sud-est Urziceni, județul Ialomița.
Suprafață teritoriului administrativ este de 8046 ha, suprafață care cuprinde atât intravilanul cât și extravilanul localității iar altitudinea este: 75-125 m.
2.2. Clima și calitatea aerului
Factorii climatici generali, și în special cei locali, sunt favorabili unei clime specifice zonei de campie.
Temperatura medie anuală nu depăsește 20,6°C; în lunile de vară fiind cuprinsă în intervalul 20,6 37,2°C (iunie iulie). In medie, temperaturile maxime pe tot timpul anului ating 35°C, iar în luna august 35,1°C.
Precipitațiile sunt bogate. Precipitațiile iarna sub formă de zăpadă au o pondere mare (numărul zilelor cu ninsoare este de aproximativ patru luni) și vara sub formă de ploi .
2.3. Apa
Rețeaua hidrografică este destul de bine dezvoltata, teritoriul comunei fiind străbătut chiar prin centrul sau, de la nord-vest la sud, de Cricovul-Sărăt, al treilea rau mai important al județului, cu o lungime totală de 83 km, cu un bazin foarte mare, de 654 km2 și un debit permanent, dar relativ modest în vreme de seceta. Deoarece suprafață terenului este în general neteda, cu ondulații abia sensibile, inclinarea pantei fiind mica de 0,3%, Cricovul-Sărat prezintă puternice meandrari și divagari ale cursului, inclusiv în zona satului.
La marginea comunei, apa acestuia nu poate fi folosită la irigat sau pentru adăpat animale deoarece are un conținut ridicat de săruri (Cl-117,8 mg% și SO-29, 62%) fiind puternic sălcie. In ultimul timp, s-a observat o oarecare reducere a salinității datorate modificărilor din cursul sau superior, ca urmare a cutremurului din 4 martie 1977, presupunându-se o îndepărtare de samburile de sare. Nivelul stratului de apa potabilă oscilează între 8-12m în Cioranii de Sus, Siliște și Chirnogi, 12-18 m și mai ales în jurul cotei de 23 m de la nivelul terenului în partea centrală și sud-estica a localității, unde în urmă cu 40-50 de ani erau renumite fântânile de la ,,Vădana" și ,,Bâlea" pentru apa lor buna la prepararea hranei, spălat și adăparea animalelor, față de cele mai puțin adânci care aveau apă sălcie.
Astăzi, cvasitotalitatea fântânilor din acest perimetru se foreaza la 19-23m. In afara vetrei satului, apele freatice variază între 0,4-1 m în părțile cele mai joase și 9-10 m în părțile cele mai înalte, cu nivelul hidrostatic variabil în funcție de precipitații. La ploile puternice, râurile din zonă, mai ales Cricovul-Sărat, produc eroziuni, întreaga cantitate de apă și material solid aflat în suspensie fiind cărată spre câmpie unde se varsă înalțând luncile, fenomen observabil și în prezent.
2.4. Solurile
Ca structura, solurile sunt destul de diversificate, în funcție de predominarea aluviunilor grosiere sau fine și de vechimea acestora. Astfel, în zona riverana râurilor ce traversează teritoriul, apar soluri nisipoase, aluviuni și soluri aluvionale.
Din cauza texturii grele a acestora și a substratului impermeabil, pe unele suprafețe apar stagnări temporare sau permanente de apă, dând caracter de lacoviste, soluri grele, gleizate, etc. In stanga Cricovului, în partea de răsărit a satului, ca tip zonal de sol întâlnim cernoziomul levigat, cu un conținut mijlociu în humus și azot, moderat în potasiu și slab aprovizionat în fosfor. In general, pe întreaga suprafață, humusul variază între 1,26-4,8%.
Studiile întreprinse în ultima vreme au arătat unele deficiențe în substanțe nutritive, ce ar putea fi corectate prin lucrări ameliorative. Deși nu se ridică la calitatea celor din Bărăganul ialomițean, solurile comunei Ciorani, au însușiri favorabile unei folosiri variate și un suficient potențial nutritiv care sa asigure în anii normali, producții bune la majoritatea culturilor practicate.
O analiză a factorilor de mediu din ultimii 10 ani indică o scadere a coeficientului general de poluare în raport cu anul 1990, dar reducerile înregistrate sunt în ceea mai mare măsură rezultatul reculului din toate sectoarele economice, ca urmare a crizei care caracterizeaza în ultimii ani industria romaneâscă.
2.5. Vegetația
Cadrul natural de ansamblu al teritoriului comunei îl constituie unitatea morfologică a Câmpiei Romane, subunitatea campiei de subsidenta și divagare, sectorul estic reprezentat de Câmpia Gherghița-Sararii. In cuprinsul acestui compartiment se deosebesc trei sectoare: Câmpul Amaru, Câmpul Limpezisul-Smârdan și Câmpul Ciorani-Sălciile, în cuprinsul căruia este situat perimetrul comunei Ciorani. La rândul său Câmpul Ciorani-Sălciile se încadrează între Valea Cricovului-Sărat -la vest și Valea Fulga -la est - sud-est și se caracterizează morfologic printr-un relief de campie ușor ondulat cu aspect în general plan, care înclină de la N-V spre S-E, cote medii cuprinse între 67-75 m. Retragerea ultimilor resturi ale Lacului Getic produsa în holocen, se pare ca a întarziat ceva mai mult în zona de subzidență, în special în Câmpia Gherghita-Saratii. De-a lungul cursului râului Cricov se dezvoltă zona de luncă și de terasa a acestuia, conjugate cu a Prahovei, cu aspect relativ plan și stabil.
Principala disfuncționalitate în acest domeniu este lipsa unor perdele verzi de protecție între sursele de poluare și zonele de locuit, dotarea cu spații verzi sub necesar, mobilierul urban fiind insuficient.
2.6. Resurse
Resursa naturală de bază care constituie suportul dezvoltării economice a comunei Ciorani este fondul funciar agricol.
3. Repere istorice
Comuna Ciorani este atestată documentar într-un hrisov din 1952 august 1593 prin care Alexandru cel Rău întărește comisul Moga să stapânească o parte din ocina din Ciorani. - Acest comis primise ocina încă de pe vremea lui Mihai Voievod (1585). - Denumirea satului este posibil să vină de la greco-latinul Korax-Corb, cioara, ipoteza sustinuta și de traditia locală, - La începutul secolului XIX comuna Ciorani era formata din 2 sate: Cioranii de Jos și Cioranii de Sus care în 1908 se unifica administrativ și formeaza actuala comuna Ciorani.
Imensul platou dinspre Prahova și Istau, lung de aproximativ 16 kilometri, tăiat în două părți egale de Cricovul-Sarat, de-a lungul căruia s-a format comuna Ciorani, a oferit omului încă din cele mai vechi vremuri, pământ fertil pentru ogor și pășunat, apă, lemne, vânat și adăpost. In pădurile de stejar ce creșteau aici din belsug. Intr-un asemenea spațiu geografic, nu este de mirare că cele mai vechi urme de locuire umană, datează din preistorie.
Dovada certa în acest sens sunt numeroasele fragmente de ceramică neolitică descoperite de noi în mai multe puncte situate în vatra de astăzi a Cioranilor, cât și în afara ei. Astfel, în jurul movilei de la Orboiești și de acolo pe panta vechiului mal al Cricovului până la marginea satului, prin anii 1960-1969, din pământul proaspăt arat, s-au recuperat o mulțime de fragmente ceramice, bucîți de zgură și alte urme materiale, studiate ulterior de specialist de la Muzeul Județean Prahova.
Resturi ceramice asemănătoare, s-au depistat mai tarziu și-n alte puncte situate în vatra satului. Este vorba de locurile unde odinioară se găseau două movile, din pământul carora oamenii au confectionat caramida sau le-au atenuat înălțimea din nevoi gospodărești. Una din ele, era amplasată în zona Țigănie, în curtea locuitorului Paun Ștefan zis al Catrinei, iar cealaltă cam la 1,5 km distanță în sectorul Chirnogi, la nord-vest de biserica de aici, aproape de malul actual al Cricovului, în dreptul locuinței lui Manea Răduța. Din spusele bătrânilor, rezulta că în aceste perimetre, oamenii găseau resturi de podoabe, cercei, inele, columne monede de aramă și bronz și chiar comori. Tradiția păstrează numele unor ,,norocoși" care spre sfărșitul veacului trecut, ar fi găsit asemenea valori în malul Cricovului, ca Pârvu Neculai Aron și, Pantazi al Marioarei.
Orice așezare rurală este o entitate cu anumite particularități, dificil de observat uneori. Studiind, chiar sumar, locuința și curtea, alimentația și portul, tradițiile, obiceiurile și mentalitățile, graiul și alte aspecte ale vieții cotidiene, putem surprinde elemente comune, definitorii pentru civilizația românească, dar și particularități locale care dau acea notă de culoare și de ,,iz istoric" fiecărui sat.
In legatură cu habitatul, putem să presupunem că și la Ciorani, asemeni tuturor așezărilor din Câmpia Româna, au existat până la sfarșitul sec. al XVIII-lea, atât locuințe de suprafață cu 1-2 încăperi, cât și bordeiul semingropat, despre care moș Matei Minea (1885) auzise de la străbunicul său. Pe tot parcursul sec. al XVIII-lea și în sec. al XlX-lea, casele țărănești se construiau cu furcile direct în pământ, cu pereții îngrădiți din nuiele, peste care se aplicau mai multe straturi de lut. Cu acest prilej se organiza o ,,claca" cu participarea rudelor, vecinilor și prietenilor, unde femeile ,,bulgareau" pereții, iar bărbații umpleau temelia cu pământ până la 40-50 cm deasupra solului.
V. ANALIZA SITUAȚIEI CURENTE
Analiza și estimarea situației comunei Ciorani se va face pe 6 domenii prioritare care sunt cuprinse în prioritățile operaționale ale Planului Național de Dezvoltare 2007-2013 care reprezintă documentul de planificare strategică și programare financiară multianuală, aprobat de Guvern și elaborat într-un larg parteneriat, care va orienta dezvoltarea socio-economică a României în conformitate cu Politica de Coeziune a Uniunii Europene (sursa: sinteză PND 2007-2013).
Pentru o analiză mai detaliata a celor 6 domenii s-a împărțit fiecare în categorii, după cum urmează:
DOMENII |
CATEGORII |
1.Agricultură, silvicultura și dezvoltare rurală |
Agricultură |
|
Producția vegetala |
|
Viticultura |
|
Zootehnia |
|
Silvicultura |
|
Piscicultura |
2. Infrastructură și Mediu |
Infrastructură de transport |
|
Infrastructură de utilități |
|
Sănătate |
|
Mediu |
3. Economic |
Mediu de afaceri |
4. Turism |
Turism |
5. Educație și cultura |
Invățământ |
|
Cultură |
6. Resurse Umane |
Populația |
|
Piața muncii |
|
Servicii Sociale |
1.Agricultură, silvicultura și dezvoltare rurală
1.1. Agricultură
Suprafața teritoriului administrativ este de 8046 ha, fiind împărțită astfel: arabil 6511 ha, pășune 674 ha, pădure 189 ha, vii 56 ha.
Teritoriul agricol se caracterizeaza printr-o pretabilitate ridicată pentru cultura mare (porumb, grâu) și pentru cultura plantelor tehnice (orz, orzoaică, ovăz). Suprafață arabilă constituie baza unor producții importante de porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și legume care se valorifica în cea mai mare parte în gospodăriile populației, dar există și o producție de legume care se valorifica pe piața.
1.2. Producția vegetala
Repartizarea principalelor culturi agricole în comuna Ciorani:
Nr. Crt. |
Cultura |
Suprafață cultivată (ha) |
1. |
Grâu |
2345 |
2. |
Porumb |
1591 |
3. |
Orz |
276 |
4. |
Rapiță |
365 |
5. |
Floarea soarelui |
938 |
6, |
Orzoaică |
285 |
6. |
Legume |
71 |
1.3. Viticultura
In comuna Ciorani, zona viticolă este reprezentata prin 56 ha soiuri HPD.
1.4. Zootehnia
Creșterea animalelor reprezintă una din activitățile de baza ale locuitorilor comunei. Creșterea animalelor se face în sistem gospodăresc pentru consumul propriu.
Nr. Crt. |
CATEGORIA |
NUMARUL |
1. |
Păsări |
21300 |
2. |
Bovine |
1349 |
3. |
Caprine |
300 |
4. |
Ovine |
1475 |
5. |
Porcine |
800 |
6. |
Cabaline |
225 |
7. |
Familii de albine |
200 |
Pentru a se ajunge la un standard European de dezvoltare, la nivelul comunei Ciorani se dorește înființarea exploatațiilor agricole, complexelor zootehnice și unităților de prelucrare a legumelor.
1.5. Silvicultura
Existența pădurilor de stejar.
1.6. Piscicultura
Principalul curs de apă care străbate teritoriul comunei Ciorani este râul Cricovul Sarat.
2. Infrastructură și Mediu
2.1 Infrastructură de transport
Principalele drumuri de acces în comuna:
Ø DN1 B Ploiești-Albești;
Ø DN1 D Albești-Ciorani-Urziceni ;
Ø DJ 201 A Ciorani-Adâncata
Ø DC 78 A spre SC 79 Fulga-Sălciile
Ø DJ 148.
Comuna Ciorani este localizată în apropierea unor orașe importante:
Ø Urziceni 20 km pe DN 1D Nord,
Ø Ploiești 40 km pe DN 1 D Sud,
Ø București 75 km.
In prezent, drumurile din comună sunt asfaltate în proporție mică. Modernizarea drumurilor locale face parte din proiectele prioritare ale comunei în perioada 2008 2013.
2.2. Infrastructură de utilități
Localitatea este racordată la rețeaua
de alimentare cu apa potabilă în proporție de 30%.
Comuna Ciorani dispune de rețea de rețea de canalizare 2%, rețea de gaze naturale 95% și internet 30%.
Gopspodariile din comuna Ciorani sunt racordate la sistemul național energetic in proportie de 95%.
Localitățile din cadrul comunei sunt în raza de acoperire a sistemului de telefonie mobilă: Vodafone, Orange, Zapp, Cosmote. Comuna Ciorani beneficiază de servicii de telefonie mobilă în proporție de 40%, telefonie fixă 80%.
2.3. Sănătate
In cadrul comunei Ciorani, asistența medicală este asigurată în cele două dispensare umane. În comună există și trei farmacii.
2.4. Mediu
Planul Național de Adoptare a Aquis-ului Comunitar în domeniul gestiunii deșeurilor impune crearea cadrului legislativ armonizat cu cel al Comunității Europene.
In comuna Ciorani, activitatea de colectare, transport și depozitare a rezidurilor menajere este asigurată de către SC ITECOL Ploiești. Depozitul de gunoi al comunei nu corespunde nevoilor de depozitare actuale astfel ca găsirea unui alt teren pentru amenajarea unei rampe și a unui depozit ecologic pentru resturile menajere și deșeuri se afla în atenția Primariei.
Actualele practici de colectare, transport și depozitare a deșeurilor sunt necorespunzătoare generand un impact negativ asupra factorilor de mediu, facilitand inmultirea și diseminarea agenților patogeni. Ca urmăre a lipsei de amenajari și a expolatarii deficitare, depozitul de deseuri reprezintă unul dintre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact și de risc pentru mediu și Sănătatea publica.
Principalele disfunctionalitati in domeniul protectiei mediului au fost cauzate de următoarele:
· în sistemul de gospodarire comunală salubritate, poluarea mediului s-a datorat lipsei unui depozit de deșeuri menajere amenajat corespunzător.
· lipsa precolectării controlate a deșeurilor menajere în saci de plastic sau pubele pe apartamente și gospodării, colectarea pe platforme amplasate necorespunzător, aprinderea acestora de către cetățeni, cât și ridicarea cu întarziere a deșeurilor în special în sezonul cald, crează un impact negativ asupra mediului și cadrului zonei de locuit.
Aceste aspecte conduc la creșterea cantității de deșeuri depozitate, reducerea perioadei de utilizare a depozitului existent și a cantităților de deșeuri reciclabile.
Depozitarea necontrolată a gunoaielor de-a lungul pârâielor, râurilor, drumurilor, căilor ferate, în parcuri sau depozitarea provizorie în gropile de pe malul raului Cricovul Sărat, impun amenajarea unui depozit ecologic pentru reziduurile urbane, în vederea reciclării acestora și a reducerii poluării mediului (aer, apă, sol).
3. Economic
Sectorul privat, încă timid, este destul de slab reprezentat, doar cateva firme înregistrând succese în domeniile industriei ușoare, construcțiilor, producerii de tâmplărie din pvc, producție mobilier, productie produse de panificatie și patiseri, transport, întretinere instalații electrice sau din domeniul prelucrarii lemnului. Există în comună și două unități bancare.
3.1. Mediu de afaceri
In vederea atragerii a cât mai multor investitori în teritoriu este nevoie de adaptarea și de implicarea autorităților locale. In acest sens se oferă divere facilități între care scutiri de taxe și impozite, concesionări/închirieri terenuri.
Se așteaptă investiții în înființarea de exploatații agricole și puncte de prelucrare a meteriilor prime, înființarea unui complex zootehnic, revitalizarea meștesugurilor tradiționale, dezvoltarea turismului și agroturismului.
La nivelul comunei se poate practică o agricultură rudimentară și ecologică.
4. Turism
In comuna Ciorani există puncte de atracție, care ar putea aduce venituri substanțiale atât locuitorilor interesați care doresc să investească în acest domeniu cît și administrației locale care ar benefecia de pe urma turismului prin contribuțiile noilor întreprinzători la bugetul local.
Datorită organizării
regionale, facilităților fiscale și avantajelor oferite, la nivelul zonei
exista posibilități multiple de a se investi în turism.
5. Educație și cultura
5.1. Invățământ
In cadrul comunei Ciorani procesul de învățământ se desfașoară în cadrul celor cinci școli și trei grădinițe moderne.
5.2. Cultura și culte
In comuna Ciorani există trei biserici și un cămin cultural.
6. Resurse Umane
6.1. Populația
Populația comunei este în prezent de cca 7162 persoane, din care 1577 copii, populație activă 1997, pensionari 2385 și populație inactivă 1203. Populația este specialzată în agricultură 461 persoane, industrie 335 persoane, construcții 81 persoane, transport 156 persoane, comerț 145 persoane, administrație publică 151 persoane, învățământ 72 persoane, sănătate 46 persoane, alte 89 persoane.
6.2. Servicii Sociale
Asistență sociala
Serviciul de asistență socială este organizat în cadrul primăriei ca serviciu distinct.
In comuna Ciorani nu funcționează nicio fundație umanitară.
VI. ANALIZA SWOT
Orice comună trebuie să asimileze și să promoveze o viziune strategică în ceea ce privește dezvoltarea sa în viitor. Lipsa unei asemenea viziuni duce la o activitate administrativă haotică, în cadrul căreia se pot rata oportunități și se consumă irațional resurse prețioase. Experiența internațională a arătat că proiectele și programele operaționale funcționează cel mai bine atunci când fac parte dintr-un cadru coerent și când există o coordonare la nivel strategic.
Procesul de planificare strategică (PPS) a vizat definirea reperelor strategice de dezvoltare a comunității pe o perioadă de 5-7 ani. Etapele metodologice principale ale PPS au fost următoarele: realizarea unei analize preliminare, stabilirea viziunii asupra dezvoltării strategice a comunității, analiza sectorială a domeniilor strategice principale și articularea documentului strategic.
Principiile care au stat la baza PPS au fost asigurarea validității științifice, implicarea comunității, transparența, obiectivitatea, coerența și continuitatea demersului.
Pentru a da roade, însă, planificarea strategică trebuie însoțită de promovarea, la nivelul administrației publice, a unui management strategic integrat, la toate nivelurile, capabil să identifice și să speculeze oportunitățile aparute în beneficiul comunității.
Analiza SWOT este o metodologie de analiză a unui proiect. Numele este descriptiv: Strengths (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunități), Threats (riscuri).
Pentru a avea certitudine că politicile și programele existente corespund necesităților de dezvoltare a comunei Ciorani, în cadrul limitărilor impunse de resursele locale disponibile și pentru accesarea fondurilor prin care Uniunea Europeană susține politica de dezvoltare regională s-a impus elaborarea strategiei de dezvoltare locală pentru perioada 2007-2013.
Punctele forte și cele slabe sunt legate de comună și de strategiile acesteia, și de modul cum se compară cu concurența. Oportunitățile și amenințările vin dinspre mediul de piață și din direcția concurenței; de regulă sunt factori asupra cărora zona în general nu are niciun control. Analiza SWOT ia în considerare organizarea așezării, performanțele acesteia, produsele cheie și piețele strategice.
Analiza SWOT permite concentrarea atenției asupra zonelor cheie și realizarea de prezumții (presupuneri) în zonele asupra cărora există cunoștințe mai puțin detaliate. În urmă acestei analize se poate decide dacă zona își poate îndeplini planul, și în ce condiții.
Unele "oportunități" și "amenințări" vor apărea din "punctele tari" și "punctele slabe" ale comunei.
Amenințările pot fi concrete sau potențiale.
Întrebări cheie care îndrumă analiza
strategică:
În urmă analizei SWOT s-au identificat trei principii prioritare care ar trebui să stea la baza elaborării strategiei în vederea dezvoltării durabile, și anume:
1. Viața economică a comunei Ciorani, trebuie revigorată și dezvoltată în toate domeniile sale: agricultură, zootehnie, industrie, comerț și silvicultură.
Consilul Local va trebui să investească pentru revitalizarea vieții economice a comunei, trebuie să fie prioritatea numărul unu, deoarece produce cele mai mari efecte benefice.
2. Infrastructură necesită îmbunătățirii continuu, de aceea investițiile trebuie făcute după anumite criterii economice astfel încât să producă beneficii:
- siguranța și securitatea locuitorilor comunei împotriva calamităților;
- raportul valoarea investiției/ efecte economico-financiare produse;
- raportul valoarea investiției/numărul beneficiarilor.
3. Conex factorului economic un alt punct important pentru creșterea atractivității comunei îl constituie facilitățile culturale și de agrement pe care le oferă sau pe care ar putea să le ofere comuna Ciorani, astfel încât confortul social al locuitorilor să fie îmbunătățit. Complementar acest lucru va crește și atractivitatea turistică a comunei.
AGRICULTURĂ, SILVICULTURA ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Ponderea foarte mare a ocupației populației în domeniul agriculturii; Ø Suprafață mare de teren arabil, care se pretează unei game largi de culturi agricole cum ar fi: grâu 2354 ha, porumb 1591 ha, floarea soarelui 938 ha, orz 276 ha, rapiță 365 ha, orzoaică 285 ha, 71 ha legume și viță de vie pe 56 ha; Ø Dezvoltarea activității zootehnice prin Existența condițiilor și tradițiilor deținute de fiecare familie; Ø Locuitorii dețin 21300 de păsări, 1349 capete de bovine, 300 capete de caprine, 1475 capete de ovine, 800 capete de porcine, 100 capete de cabaline și 225 familii de albine. |
Ø Dezvoltare slabă în domeniul pomiculturii, în zonă nu se află livezi; Ø In sectoarele din agricultură utilarea tehnică este precară; Ø Produsele specifice nu sunt încadrate intr-un sistem de colectare, prelucrare și valorificare superioara a acestora; Ø Lipsa unor resurse materiale care să faciliteze angajarea specialiștilor în domeniul agriculturii din mediul rural în stadiul actual; Ø Ponderea ridicată a activității zootehnice în gospodăriile agricole individuale comparativ cu exploatările agricole; Ø Varietăți reduse ale activităților economice în zona rurală; Ø Echipamentele de irigații lipsesc în zonă; Ø Produsele specifice insuficient promovate în zona rurală; Ø Fondurile financiare insuficiente pentru modernizarea și popularea infrastructurii zootehnice; Ø Numărul redus de posturi alocate pentru serviciile de consultanță; Ø Lipsa activităților și serviciilor generatoare de venituri specifice zonei rurale. |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Înființarea de exploatații agricole și a activităților conexe; Ø Înființarea de ferme zootehnice și a activităților conexe; Ø Împăduriri si liziere de protecție; Ø Valorizarea produselor agricole prin asocierea producătorilor agricoli; Ø Existența Planului Național Strategic pentru Dezvoltare Rurală; Ø Aprobarea Programului Național Cadru de Restructurare și Modernizare a unor unități de profil zootehnic și din industria alimentară; Ø Existența cadrului legislativ pentru întemeierea și dezvoltarea exploatărilor agricole; Ø Accesarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Fondului European pentru Pescuit pentru proiectele de Investiții realizate dupa 1 ianuarie 2007, pentru finanțarea agriculturii și dezvoltării rurale și pisciculturii; Ø Sprijinul oferit de Oficiul Județean pentru Consultanța Agricolă din județul Prahova cu privire la accesarea fondurilor europene. |
Ø Majorarea numărului de concurenți pentru produsele agroalimentare de pe piață Uniunii Europene; Ø Cadrul legislativ instabil; Ø Lipsa unui cadru legal pentru protejarea producției agricole interne; Ø Slaba informare a producătorilor agricoli cu privire la normele europene; Ø Resurse financiare insuficiente pentru finanțarea și co-finanțarea proiectelor finanțate prin Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP; Ø Cunoștințe sumare legate de elaborarea și implementarea proiectelor finanțate din Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP.
|
INFRASTRUCTURĂ ȘI MEDIU
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Existența rețelei de electricitate în proporție de 95%; Ø Existența rețelei de gaz metan în proporție de 95% ; Ø Existența rețelei de telefonie fixă în proporție de 80% ; Ø Existența rețelei de CaTV în proporție de 70% ; Ø Existența unor zone verzi amenajate; Ø Blocuri de locuinte colective, case individuale Ø Locuintele în cea mai mare parte sunt proprietate particulară.
|
Ø Starea tehnică precara a drumurilor, strazilor și a cailor ferate, doar 30% din drumuri sunt asfaltate; Ø Existența rețelei de canalizare în proporție de 2%; Ø Existența rețelei de alimentare cu apă potabilă in proporție de 30%; Ø Accesul redus la internet în proporție de 30%; Ø Accesul redus la telefonia mobilă în proporție de 40%; Ø Inexistența condițiilor de confort care se impun la gara Ciorani ; Ø Dotare tehnică cu mijloace de transport în comun învechită ; Ø Stare de uzura inaintata a mijloacelor de transport feroviar; Ø Cursuri ale râurilor regularizate în proportie scăzută și stare precara a podurilor peste acestea; Ø Deteriorarea mediului înconjurator, cauzata de exploatarea carbunelui Ø Indice scăzut de zona verde/locuitor; Ø Inexistența unei gestiuni ecologice integrate a deșeurilor; Ø Educația ecologica superficiala; Ø Colectarea neselecționată a deșeurilor, în vederea reciclării, refolosirii, recuperării sau valorificării lor; Ø Insuficienta preocupare a agenților economici în recuperarea și refolosirea ambalajelor; Ø Fonduri financiare insuficiente destinate împăduririi terenurilor defrișate. |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Modernizare drumuri comunale; Ø Construcție pod peste Cricovul Sărat; Ø Realizare alei pietonale în comună; Ø Extinderea rețelei alimentare cu apă potabilă; Ø Extinderea rețelei de canalizare; Ø Realizarea stației de epurare; Ø Modernizare sistem rutier; Ø Lucrări de regularizare a albiei râului Cricovul Sărat; Ø Realizarea lucrărilor de reabilitare a rețelei de iluminat public în comună; Ø Dotări pentru situații de urgență; Ø Dezvoltare energie eoliană ; Ø Creșterea suportului financiar acordat de Uniunea Europeană prin Fonduri Structurale pentru finanțarea proiectelor de infrastructură și mediu; Ø Posibilitatea accesarii unor programe de finanțare comunitare ale Uniunii Europene pentru sprijinirea Dezvoltării infrastructurii in mediul rural, în special FEADR. |
Ø Cunoștinte insuficiente legate de elaborarea și administrarea proiectelor finanțate din Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP; Ø Resurse financiare insuficiente pentru finanțarea și co-finanțarea proiectelor finanțate prin Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP; Ø Lipsa informațiilor legate de normele europene de mediu în rândul micilor întreprinzători; Ø Cunoștinte insuficiente legate de elaborarea și administrarea proiectelor finanțate din Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP, pentru proiecte de infrastructură și mediu; Ø Indiferența față de protectia mediului. |
ECONOMIC
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø I.M.M. uri în domeniul industriei metalurgica și a constructiilor metalice, constructii de mașini, utilaje, productia de mobilier, industria alimentara, industria produselor de panificatie și patiserie, constructii, comert cu ridicată, comert cu amanuntul, turism și nu in cele din urmă industria extractiva și cea energetica Ø Tendința de creștere a ponderii propietății private asupra propietății de stat; Ø Existența unei unități CEC si a două unități bancare ; Ø Potențial existent pentru obținerea de produse ecologice; Ø Tradiții în prelucrarea unor resurse locale; Ø Productivitate buna a terenurilor agricole; Ø Tradiționalitatea locală în creșterea animalelor; Ø Infrastructură dezvoltata în domeniul comerțului și alimentației publice; Ø Existența resurselor pentru sustinerea serviciului centrului de consultanta in comuna.
|
Ø Slaba diversificare a întreprinderilor în domeniile industrial și zootehnic; Ø Ineexistența investitorilor straini; Ø Resurse financiare la nivel local insuficiente pentru susținerea/promovarea unor investiții; Ø Folosirea unor tehnologii învechite, cu productivitate și eficiență economică scăzută; Ø Degradarea spațiilor disponibile ce pot fi utilizate pentru a demara activități antreprenoriale în zonă; Ø Infrastructură deficitară de asistență pentru afaceri; Ø Lipsa culturii asociative, a înființării de asociații; Ø Lipsa unui sistem de sprijin pentru implementare noțiunilor de marketing; Ø Lipsa implementării sistemului de calitate în cadrul proceselor de productie și a produselor; Ø Preocuparea succintă pentru introducerea tehnologiilor noi și pentru activitatea de cercetare-dezvoltare; Ø Lipsa canalelor de colectare a produselor agricole; Ø Informarea sumară cu privire la normele europene. |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Reglementarea și aplicarea legislației privind proprietatea; Ø Înființare parc industrial; Ø Dotari administratie publica locală; Ø Reconversia unor capacității economice și industriale aflate în conservare in Capacității cu profil nou de fabricatie; Ø Disponibilitatea anumitor terenuri și spatii din comuna care pot fi folosite pentru dezvoltări antreprenoriale; Ø Reconversia unor capacității, în special agricole, spre arii de productivitate adaptate condițiilor locale; Ø Programe guvernamentale pentru încurajarea inițiativelor locale, în special în domeniul dezvoltării zootehniei și a infrastructurii aferente; Ø Existența resurselor locale, cum ar fi suprafete de padure și produse conexe ale acestora care pot fi valorificate la potentialul maxim al lor; Ø Varietatea programelor naționale de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii prin acordarea de granturi; Ø Posibilitatea accesării creditelor cu dobânda subvenționata pentru crearea de noi locuri de muncă în mediul rural; Ø Programe guvernamentale în derulare de susținere a sectorului IMM; Ø Creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene pentru IMM-uri, prin Fonduri Structurale, Fonduri de Coeziune, FEADR și FEP; Ø Incheierea de parteneriate cu organizații neguvernamentale care au capacitatea să atraga fonduri extrabugetare; Ø Incheierea de parteneriate a autorităților locale, cu investitori locali sau străini. |
Ø Procesul legislativ in continua schimbare; Ø Oferte de creditare greu accesibile (garanții mari); Ø Datorita infrastructurii sociale neadecvate, raportate la potentialul comunei investitorii au un interes scăzut pentru începerea afacerilor în comună; Ø Nivelul scăzut al taxelor și impozitelor locale; Ø Rata ridicată a dobanzii la credite; Ø Instabilitatea cursului valutar; Ø Creșterea ponderii muncii la negru, cu efecte negative asupra pieței muncii, economiei locale și asistenței sociale în perspectiva; Ø Receptivitate și flexibilitate scăzută a populației locale la cerințele noi ale pieței care determină în timp decalaje economice mari; Ø Numarul în scadere a populației active. |
TURISM
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Existența punctelor de atractie în comună; Ø Existența a a două biserici care detin obiective culturale religioase cu potential turistic Biserica "Sf. Petru și Pavel" și Biserica "Adormirea Maicii Domnului" ; Ø Existența râului Cricovul Sărat ce traversează comuna; Ø Capacitate de dezvoltare a agroturismului.
|
Ø Resurse financiare insuficiente pentru investițiile autohtone; Ø Serviciile din domeniul turistic oferite sunt la o calitate scăzută; Ø Preocuparea populației și a autorităților locale pentru conservarea mediului nu este la nivel ridicat; Ø Inexistența unor forme de promovare a comunei pentru creșterea numărului de turiști pe teritoriul acesteia. Ø Lipsa unui sistem de sprijin pentru implementare noțiunilor de marketing; Ø Lipsa implementării sistemului de calitate în cadrul proceselor de producție și a produselor; Ø Preocuparea succintă pentru introducerea tehnologiilor noi și pentru activitatea de cercetare-dezvoltare; Ø Lipsa canalelor de colectare a produselor agricole; Ø Informarea sumară cu privire la normele europene. |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Construirea unui complex turistic și de agrement; Ø Amenajare bază sportivă în comună; Ø Construirea unui ștrand; Ø Incurajarea unor noi forme de turism (religios, rural, ecologic); Ø Optimizarea condițiilor infrastructurii fizice și de utilități; Ø Disponibilitatea unor resurse suplimentare, posibil a fi accesate prin utilizarea programelor de finanțare ale Uniunii Europene. |
Ø Reactia redusă a mediului local la schimbarile și provocarile zilelor noastre, conducând la scăderea competitivității teritoriului comunei, în favoarea altor teritorii, considerate mai interesante de către turiști și investitorii în turism; Ø Promovarea insuficientă a zonei pentru atragerea turiștilor; Ø Migrarea turistică către alte regiuni. |
EDUCAȚIE ȘI CULTURA
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Existența rețelei de învățământ școlar în continăa dezvoltare și diversificată: 5 școli și 3 grădinițe : Ø Existența a trei biserici în comună; Ø Existența unui cămin cultural;
|
Ø Scăderea populației școlarizate în învățământul primar și învățământul gimnazial datorită scăderii demografice a populației; Ø Majoritatea locuitorilor comunei au un nivelul relativ redus de pregatire școlară și profesională; Ø Dotari reduse cu echipament IT și internet în cadrul școlilor.
|
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Reabilitarea grădinițelor și școlilor din comună; Ø Construirea unei noi școli și grădinițe; Ø Amenajarea și dotarea unui centru de joacă și recreere pentru copii comunei; Ø Construcție sală de sport ăn cadrul școlilor; Ø Reabilitarea bisericilor din comună; Ø Politici de stimulare a ocuparii posturilor vacante pentru cadrele didactice și a mentinerii cadrelor calificate; Ø Existența unor programe comunitare și Naționale de asigurare a accesului la educație pentru populatiile dezavantajate. |
Ø Scăderea gradului de instrucție școlară a populației tinere; Ø Restrângerea/ închiderea activității școlilor generale din satele aparținătoare, cu impact asupra scăderii gradului instrucție școlară în comună.
|
RESURSE UMANE- PIATA MUNCII
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Specialiști în domenii variate de activitate cum ar fi: mecanică agricolă, agricultură, brutarie, prelucrare lemn, construcții, confecții, transport, administrație publică, învățământ, sănătate; Ø Infractionalitatea extrem de redusă in comuna; Ø Ospitalitatea recunoscuta a locuitorilor. |
Ø Imbătrânirea populației (spor natural negativ și migrarea tinerilor spre centrele urbane); Ø Migrarea persoanelor tinere spre mediul urban și strainatate, mai cu seamă a celor cu pregatire profesională înaltă; Ø Capacitatea financiară relativ scăzută a locuitorilor zonei; Ø Adaptarea mai lenta a populației rurale mature și vârstnice la schimbările și provocarile lumii actuale, în general, și la fenomenul mobilitatii și reconversiei profesionale, în special. |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Exemple de succes ale unor localnici cu initiațiva; Ø Existența strategiei naționale antisărăcie; Ø Grad relativ redus de inadaptare socială a locuitorilor comunei; Ø Fondurile comunitare puse la dispoziție dupa ianuarie 2007 în domeniul social; Ø Posibilitatea accesării unor programe de finanțare guvernamentale pentru reconversie profesională și crearea de noi locuri de muncă pentru șomeri; Ø Grad redus de ocupare profesională, deci potențial important al forței de muncă locale, la salarii competitive la nivel regional (față de polii de creștere); Ø Implicarea autorităților locale în problemele comunității. |
Ø Ieșirea persoanelor calificate din viață activă, ceea ce duce la micșorarea numărului persoanelor; Ø Creșterea ponderii muncii la negru, cu efecte negative asupra pietei muncii, economiei locale și asistenței sociale în perspectivă; Ø Majorarea numărului șomerilor în rândul tinerilor absolvențti; Ø Estomparea tradițiilor locale, o dată cu trecerea timpului. |
SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALA
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Asistență medicală este asigurată în cadrul celor două dispensare umane; Ø Existența a două farmacii în comună; Ø Ponderea populației cu nevoi de asistare este mică; Ø Informare operativă cu privire la formele de ajutor de stat; Ø Program de finanțare guvernamental. |
Ø Serviciile acordate sunt afectate de bugetul insuficient; Ø Frecventarea medicului de familie este sporadică; Ø Personal insuficient; Ø Fonduri insuficiente destinate asistenței medicale; Ø Sistemul de ajutor social nu încurajează reintegrarea activă; Ø Populația activă a migrat în străinatate, copii au ramas cu bunici sau la rude; Ø Personal insuficient pentru asistență socială; Ø Societatea civilă insuficient implicată; Ø Informare insuficientă cu privire la alte fonduri sociale; Ø Fonduri insuficiente.
|
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Promovarea principiilor naturiste; Ø Programe complexe de urmărire a stării de sănătate a populației; Ø Programe consistente destinate asistenței sociale reale; Ø Dezvoltarea economică a localității va permite mărirea fondurilor destinate asistenței sociale; Ø Politica socială susținută din partea Uniunii Europene. |
Ø Reacție nefavorabilă la sistemul de norme sanitare impuse; Ø Costurile ridicate pot conduce la renunțarea la dotări; Ø Pragul de rentabilitate depinde de numărul de persoane active asistate; Ø Politici de specializare zonală a centrelor de asistență sanitară. |
ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALĂ
PUNCTE TARI |
PUNCTE SLABE |
Ø Actualizarea periodică a organigramei primăriei și restructurarea posturilor de conducere; Ø Implicarea efectiva a conducerii la nivel de varf în procesul de constientizare și aplicare a acțiunilor legate de reforma în administrație; Ø Existența procedurilor ce reglementează fluxul de documente în instituție; Ø Existența unor proceduri care să descrie modul de realizare a activităților și subactivităților ce vizează organizarea muncii în instituție; Ø Compartimentului de Informare a Cetateanului și Relatii Publice care funcționează în cadrul Consiliului Local al comunei Ciorani ca interfață principala între instituție și cetățeni; Ø Aplicarea metodologiei de evaluare a performantelor personalului angajat in administratia publica; Ø Transparenta în recrutarea și în promovarea personalului; Ø Participarea, în limita fondurilor a tuturor categorilor de personal la activități de formare continuă; Ø Existența la nivelul institutiei a unei strategii de formare continua a funcționarilor publici predominanta la nivelul institutiei a relatiilor de colaborare intre colegi Ø Existența unui program de contabilitate și salarii; Ø Există o rețea în cadrul primăriei cu conexiune la internet; Ø Există soft pentru consultarea legislației; Ø Existența unui cadru legal coerent și stabil privind liberul acces la informația de interes public și transparența actului administrativ Ø Funcționarii publici din primărie participă la cursuri pentru atestare ECDL; |
Ø Rezistența la schimbare manifestată de o parte din personalul instituției; Ø Resurse financiare insuficiente destinate modernizării și dezvoltării activităților instituției; Ø Ineficiența mecanismului de elaborare a politicilor publice la nivelul primăriei Ø Insuficienta conștientizare a noțiunilor de eficiență, rentabilitate și transparenta în administrarea domeniului public și privat al comunei Ø Dificultăți de comunicare interna între diferitele compartimente functionale și între structuri ale administrației publice locale; Ø Existența înca a unui sentiment de frustare a funcționarilor (angajați contractuali și funcționari publici) motivat de sistemul de salarizare, promovare, precum și de menținerea unei imagini publice negative a funcționarului din administrația publică; Ø Imposibilitatea promovarii pe post a salariaților; Ø Posibilitîți reduse de motivare financiară a personalului și de atragere a persoanelor cu calificare superioară în structurile funcționarilor publici; Ø Resurse financiare limitate pentru susținerea programului de pregatire; Ø Incărcarea cu sarcini suplimentare peste cele prevazute în fișa postului datorită insuficienței personalului din instituție; Ø Nu se realizează testarea periodica a functionarilor publici; Ø Nu se realizează rapoarte de activitate lunare ci doar trimestriale; Ø Existența fondurilor limitate alocate formării continue a funcționarilor publici; Ø Imposibilitatea de motivare suplimentară a personalului. Ø Dificultăți legate de aplicarea curentă a noilor acte normative datorită multitudinii și complexității acestora Ø Inexistența unui compartiment de informatizare; Ø Număr insufiecient de calculatoare iar unele dintre acestea sunt uzate moral Ø Există funcționari publici care nu stiu să folosescă calculatorul Ø Resurse financiare insuficiente pentru informatizarea administrației publice locale; Ø Lipsa de interes a cetățenilor în a se implica activ în procesul de luare a deciziei la nivel local; |
OPORTUNITĂȚI |
RISCURI |
Ø Dotări administrație publică locală (calculatoare); Ø Posibilități de accesare a unor fonduri externe destinate în mod special modernizării administrației publice; Ø Dezvoltarea unor legaturi puternice între consiliul județean și autoritățile locale; Ø Mai multe posibilități de instruire a personalului prin agenții de formare profesională;
|
Ø Teama de risc, inerția unor funcționări publici mai ales din funcțiile de conducere; Ø Inerție mare privind implicarea factorilor responsabili dar și a comunității în programele de dezvoltare; Ø Tendinta mass-mediei de a reflecta cu precadere și, de regula, fara a verifica aspectele negative ale anumitor activități din administratie, de cele mai multe ori informațiile fiind greșit interpretate sau neînțelese; Ø Fluctuația funcționarilor publici datorită salariilor mici personalul bine pregătit este tentat să caute locuri de muncă în sectorul privat; pe de altă parte imposibilitatea angajării imediate a altor funcționari publici influentează în mod negativ continuitatea activităților; Ø Dificultatea realizării unei strategii și a unor planuri de acțiune care să reziste schimbărilor politice clasa politică actuala nu are încă suficientă maturitate încât să aprecieze și să implementeze programele inițiate de conducerile instituțiilor din mandatele anteriore; Ø Schimbări legislative prea frecvente pentru a fi asimilate eficient.
|
VII.OBIECTIVELE STRATEGIEI LOCALE DE DEZVOLTARE DURABILĂ
Strategiile pe termen lung trebuie evaluate cu atenție mai ales cu privire la viitoarele rezultate. Trebuie luat în calcul și faptul că rezultatul real nu poate fi prevăzut deoarece situațiile neprevăzute pot și ele să exercite o influență importantă asupra lui.
Obiectivele de dezvoltare se pot realiza numai în condițiile unei strategii care să stabilească cu claritate alternativele de dezvoltare ale comunei Ciorani și, în funcție de aceasta, să se stabilească structura cursurilor de calificare.
Principiile strategiei de dezvoltare durabilă :
Ø durabilitate- condiții mai bune de trai pentru populația defavorizată precum și un minim de condiții necesare pentru un trai decent, sănătatea și bunăstarea tuturor;
Ø competitivitate- permite dezvoltarea economiei proprii în context regional, național și chiar internațional, promovarea unui sector privat productiv și competitiv;
Ø sprijin financiar- facilitarea accesului la o varietate de surse financiare pentru a satisface nevoile de investțtii și dezvoltare;
Ø o bună administrare- reacția eficientă și efectivă la problemele comunității prin responsabilizarea autorităților locale și parteneriatul cu societatea civilă.
Obiectivele strategiei de dezvoltare durabilă a comunei Ciorani sunt:
ü să direcționeze comuna spre dezvoltare economică cu scopul de a crea mai multe locuri de muncă;
ü să dezvolte un proces comun de organizare pentru a stabili prioritățile comunității, strategia și acțiunile sale;
ü să sprijine autoritățile publice locale în prezentarea strategiilor financiare și de investiții;
ü să determine eficientizarea managementului.
Strategia de dezvoltare durabilă este caracterizată de cel puțin șapte trăsături care se recomandă managerilor de la nivel local responsabili cu acest domeniu.
Strategia de Dezvoltare Locală se adresează comunității locale, care și-a arătat interesul pentru obiectivele prezentei strategii și pe care le susținem, așa cum reiese din consultarea prin chestionar a locuitorilor comunei.
Principalele obiective ale dezvoltării durabile ale comunei Ciorani constau în:
ü dezvoltarea infrastructurii de bază a comunei;
ü protecția mediului;
ü întărirea coeziunii sociale și reducerea sărăciei;
ü regenerare rurală.
Formularea strategiei pornește de la urmatoarele premise:
Ø să îmbunătățească condițiile de viață ale populației comunei (locuințe și locuri de muncă la standarde europene);
Ø să ridice standardul calitativ al designului comunei, al construcțiilor, serviciilor și al imaginii în general;
Ø să ofere oportunităti pentru intervenția sectorului privat în operațiunile comunei, fie sub forma investițiilor directe în proiecte izolate, fie sub forma parteneriatelor sau consultărilor permanente între parteneri;
Ø să permită o anumită flexibilitate de adaptare la inevitabilele schimbări ce au loc în comună. De aceea, procesul de planificare trebuie să fie creativ, participativ și anticipativ.
Conform premiselor de formulare a strategiei și a perspectivelor de dezvoltare a comunei Ciorani, conceptul strategic trebuie formulat astfel încât transpunerea sa într-un plan strategic să asigure un pachet de acțiuni care vor conduce la creșterea economică, creșterea bazei de impozitare, crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității mediului de viață al comunității.
Conceptul strategic de dezvoltare se traduce astfel printr-o dezvoltare economică datorată poziției geostrategice a comunei, determinată de atragerea de firme/activități economice/investiții. În acest sens, trebuie urmate două puncte prioritare: creșterea gradului de atractivitate a comunei (prin îmbunătățirea imaginii, a calității vietii, prin revitalizare rurală) și facilități de atragere a firmelor private (prin investiții în infrastructură, oferta de terenuri și clădiri, servicii strategice, facilități fiscale, etc.)
Având în vedere că o așezare rurală nu este un sistem închis, iar realizarea celor cinci obiective generale se întemeiază pe aplicarea unui management care să conducă la dezvoltare și/sau regenerare rurală, politicile, planificarea strategică rurală, precum și realizarea programelor și proiectelor se vor face cu respectarea urmatoarelor principii:
Ø dezvoltarea durabilă, astfel încât pe termen lung să se producă schimbări majore de cultură și atitudine în ceea ce privește utilizarea resurselor de către populație și operatorii de piață;
Ø întărirea capacității institutionale: prin management eficient, definirea serviciilor publice în raport cu resursele financiare actuale, cu obiectivele dezvoltării durabile, precum și cu cerințele populației;
Ø twining rural (rețea/network) în scopul schimbului de informații între localități cu privire la utilizarea celor mai bune practici (în managementul rural sau managementul de proiect);
Ø realizarea programelor și proiectelor prin parteneriat public-privat;
Ø realizarea acelor programe și proiecte pe care sectorul privat nu le poate realiza;
Ø integrarea politicilor atât pe orizontală, pentru a se realiza un efect sinergic simultan între sectoare, cât și pe verticală, având în vedere corelarea și integrarea politicilor de dezvoltare a comunei cu politicile de dezvoltare ale județului și ale regiunii din care face parte;
Ø managementul resurselor, ce presupune integrarea fluxurilor de resurse energetice, materiale, financiare și umane, precum și integrarea fluxurilor de resurse energetice și materiale într-un ciclu natural;
Ø utilizarea mecanismelor de piață pentru a atinge ținta durabilitații, respectiv emiterea de reglementari pentru eco-taxe și funcționarea utilităților publice în sistem de piață, evaluarea investițiilor după criterii de mediu, luarea în considerare a problemelor de mediu la întocmirea bugetului local;
Ø descentralizarea managementului în sectorul energetic;
Ø design-ul durabil arhitectonic în temeiul căruia se stabilesc reguli privitoare la materialele de construcții, design-ul unei clădiri, bioclimatul, densitatea clădirilor într-un areal, orientarea spațială a clădirilor, structuri verzi" în jurul clădirilor, microclimat, eficiență energetică;
Ø realizarea unui program sau proiect fără a afecta cultura unei comunități, ori pentru a recupera moștenirea culturală a unei comunități și/sau tradițiile întregii comunitați locale;
Ø interzicerea multiplicării serviciilor publice, dacă acestea nu servesc unei nevoi locale;
Ø fixarea regulilor de utilizare rațională a terenurilor pentru toate proiectele de dezvoltare în baza planului de urbanism general, ca instrument de planificare spațială;
Ø analiza capacității tehnice de execuție;
Ø evaluarea eficienței utilizării resurselor financiare și umane;
Ø evaluarea viabilității financiare a unui program sau proiect prin prisma veniturilor fiscale obținute;
Ø identificarea nevoilor comunitații locale și a priorităților acesteia;
Ø corespondența între lansarea unui program sau proiect și nevoile comunității;
Ø evaluarea nevoilor comunităților sărace și a capacității municipalității de a asigura accesul acestora la locuință, locuri de munca și serviciile publice de baza;
Ø protecția mediului;
Ø realizarea unui program sau proiect în parteneriat cu sectorul privat, ori realizarea unui program sau proiect de către sectorul privat, pentru a transfera costurile unei investiții, dacă există oportunitatea de a obține venituri viitoare;
Ø asigurarea publicității informațiilor cu impact în investiții (informații topografice, informații statistice privind economia locală și regională, regulamentul de urbanism, planul de urbanism general și planurile de urbanism zonal).
Principiile de realizare sau de reabilitare a unei zone de locuit potrivit planului de urbanism general, conform Agendei Habitat de la Istanbul-1996, sunt:
ü planificarea unei întregi zone de locuit va fi integrată astfel încât să cuprindă clădiri de locuit (individuale sau colective potrivit sistemului de design arhitectonic), clădiri cu destinație comercială, parcări, școli și infrastructură edilitară necesară pentru nevoile zilnice ale locuitorilor;
ü zona de locuit va conține o diversitate de clădiri;
ü în situația în care în zona sunt clădiri istorice (din patrimoniul național cultural), acestea vor fi reabilitate (fațada și interior), fără a afecta proiectul în baza căruia s-a construit. În nici un caz, aceste clădiri nu vor fi transformate sau demolate;
ü zona de locuit va avea un centru care combină funcțiunile comerciale, cu cele civice, culturale și de agrement;
ü zona va conține spații deschise în formă de scuar, spații de verdeață sau parcuri;
ü spațiile deschise vor avea un design care să încurajeze prezența locuitorilor și pentru a întări relațiile în cadrul comunității sau comunităților din acea zonă funcțională;
ü vor fi proiectate în mod generos spațiile pietonale și de circulație cu bicicleta. Acestea vor fi exclusive în sait-ul istoric al comunei;
ü terenurile naturale - forestiere, cu vegetație florală sau cu luciu de apă vor fi păstrate pe cât posibil sau integrate în parcuri;
ü comunitațile vor respecta regulile de conservare a resurselor și de reducere a deșeurilor;
ü comunitățile vor utiliza în mod rațional resursele de apă;
ü orientarea străzilor și plasamentul clădirilor vor contribui la creșterea eficienței energetice.
OBIECTIVE GENERALE
Principalele obiective ale strategiei de dezvoltare locală a comunei Ciorani sunt:
ð Asigurarea condițiilor pentru crearea unor activități rentabile în zootehnie, agricultură-în special cultura grâului, porumbului, floarea soarelui,rapiță, orz, orzoaică;
ð Protejarea mediului înconjurător prin conformarea progresivă cu standardele de mediu din Uniunea Europeana pe care România va trebui să le atingă în totalitate;
ð Optimizarea sistemului de sănătate și protecție socială în comună;
ð Garantarea accesului neângrădit al populației și al consumatorilor economici la infrastructură (apă, canalizare, distribuție gaze, căi de transport, telefonie, internet);
ð Reabilitarea și modernizarea școlilor conform standardelor europene;
ð Reabilitarea căminelor culturale și bisericilor din comunăș
ð Luarea de masuri pentru excluderile sociale, a înlăturării dezechilibrelor sociale și creșterea ratei de ocupare prin creerea de noi oportunități investiționale.
OBIECTIVE SPECIFICE
A. POPULAȚIA ȘI NEVOILE SOCIALE
a. Demografie
Obiective pe termen mediu și lung
b. Starea de sănătate și servicii medicale
Obiective pe termen mediu și lung
c. Starea de ocupare a forței de muncă
Obiective pe termen mediu și lung
d. Educația
Obiective pe termen mediu și lung
e. Cultura
Obiective pe termen mediu și lung
B. INFRASTRUCTURA
a. Dotări edilitare
Obiective pe termen mediu și lung
b. Drumuri și transport
Obiective pe termen mediu și lung
c. Alimentare cu apă curentă, canalizare și stații de epurare
Obiective pe termen mediu și lung
C. ECONOMIA
a. Agricultura
Obiective pe termen mediu și lung
b. Comerțul și serviciile
Obiective pe termen mediu și lung
D. MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
a. Poluarea solului, apei și a aerului
Obiective pe termen mediu și lung
VIII. PLANUL LOCAL DE ACȚIUNE PENTRU
DEZVOLTAREA DURABILĂ
1. CONSIDERAȚII GENERALE
Planul de acțiuni este un plan detaliat, pe termen scurt și mediu, care descrie acțiunile și pașii necesari aplicării strategiei și atingerii obiectivelor. Este necesar ca aceste acțiuni să fie prioritizate, astfel încât realizarea lor și atingerea progresivă a țintelor pe termen mediu și scurt să ducă la îndeplinirea obiectivelor stabilite pe termen lung.
Conține:
ð responsabilitatea asumării sarcinilor,
ð calendarul desfașurării acțiunilor,
ð resursele alocate,
ð metodele de monitorizare și evaluare.
Planul Local de Acțiune (PLA) este un instrument de planificare și implementare și conține un set de politici pe domenii de activitate ce se vor aplica într-un termen determinat în scopul realizării obiectivelor generale fixate într-o strategie. Termenul de realizare a planului local de acțiune trebuie să corespundă termenului de 10-20 de ani, fixat pentru realizarea Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă (SLDD).
Planul de acțiune este procesul participativ de dezvoltare a unui plan relativ scurt, care utilizează resurse disponibile pentru a atinge obiective limitate, de obicei într-o zonă bine definită.
PLA va fi revizuit periodic, astfel încât obiectivele fixate să tina cont de evoluția macroeconomica la nivel național, starea economiei la nivel regional și local, precum și de opiniile comunității locale cu privire la implementarea lui. Cu cât revizuirea se face la intervale mai scurte, cu atât marja de eroare în privința evaluării resurselor la un proiect este mai mică, avand în vedere că, pe masură ce se înaintează în timp, variabilele economice ce trebuie luate în calcul la o prognoză economică se multiplică.
Planul Local de Acțiune pentru implementarea Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă a comunei Ciorani, reprezintă un pachet de măsuri și proiecte necesare schimbării comunității locale pentru atingerea unor parametrii specifici societății moderne, astfel că durabilitatea să devină punctul forte al acesteia.
Situația dezvoltării actuale economice, sociale, de mediu și tehnologice a fost analizată în cadrul procesului de analiză-diagnostic din cadrul strategie de dezvoltare, iar obiectivele strategice au fost creionate, fixându-se câteva repere ca referințe pentru dezvoltările ulterioare.
Planul de Acțiune pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a comunei Ciorani reprezintă un pachet de măsuri și proiecte necesare schimbării comunității locale pentru atingerea unor parametri specifici societății moderne.
Rolul Planului de Acțiune îl reprezintă prezentarea principalelor măsuri și proiecte necesare fazei de planificare și implementare a dezvoltării economico - sociale, astfel încât procesul să poata fi evaluat continuu prin indicatorii selecționați ca relevanți pentru comuna Ciorani.
Necesitatea unui plan de acțiune este dată de amploarea și complexitatea acțiunilor care trebuie executate pentru atingerea obiectivelor strategice definite.
La nivel temporal, pentru a realiza un management unitar sunt necesare 3 faze distincte astfel încât procesele necesare atingerii obiectivelor să poată fi bine coordonate:
a. Planul de dezvoltare (planificarea activităților)
b. Planul de executare (implementarea activităților)
c. Planul de monitorizare (evaluarea activităților).
Pentru a avea o dezvoltare inchegată, suportul necesar trebuie să fie asigurat de catre:
● Administrația Locală - prin Institutia Primariei și Consiliului Local, care trebuie să-și replanifice dezvoltarea instituțională pentru acordarea unui suport logistic complex necesar planului de acțiune
● Comunitatea Locală - cetățenii și organizațiile, actorii principali ai dezvoltării locale, prin atitudine și participare activă;
● Mediul de afaceri - firme și instituții finanțatoare, ca și suport financiar și logistic (informații și tehnologii moderne).
Planul de acțiune cuprinde:
Ø programul de management, care planifică în anul 2008 o serie de activități de organizare și inițiere a implementării, apoi urmărind evoluția implementării să ia măsurile cuvenite.
Ø modul de implementare în care competențele și atribuțiile sunt grupate pe structurii de implementare grupate pe funcții ale structurii manageriale: previziune, organizare, coordonare, antrenare
Ø etapele implementării strategiei de dezvoltare locală la nivelul administrației locale. Planul anual este stabilit de Consiliul Local prin stabilirea priorității de realizarea a obiectivelor și măsurilor programate conform criteriului presiune - stare - raspuns.
Acest criteriu se aplică astfel:
ü se masoară presiunea necesității indeplinirii fiecărui obiectiv stabilit la momentul inițial; această presiune se cuantifică pe nivelurile; maximă, medie, mică
ü se evaluează situatia inițială, de fapt, stadiul în care se află acțiunea (studiu de fezabilitate, studiu de impact, elaborare proiect, implementare etc.)
ü se presupune aplicarea măsurii
ü se masoară starea ipotetica finala, care se cuantifică sub formă de raspuns
Planul Local de Acțiune, prezintă principalele măsuri și proiecte necesare fazei de planificare și implementare a dezvoltării durabile, astfel: în procesul de dezvoltare să poată fi evaluat continuu complexitatea factorilor SEMT (social-economic-mediu- tehnologic) prin indicatorii de dezvoltare durabilă (dimensiuni ale durabilității) selectionați ca relevanți pentru comuna Ciorani. Utilitatea unui plan de acțiune este dată de amploarea și complexitatea acțiunilor ce trebuie executate pentru atingerea obiectivelor strategice definite în Strategia de Dezvoltare Durabilă a comunei.
Pentru a asigura o dezvoltare coerenta a comunei Ciorani, suportul necesar trebuie să fie asigurat de către:
1. Primăria și Consiliului Local, care trebuie să-și replanifice dezvoltarea instituțională pentru acordarea unui suport logistic complex necesar Planului Local de Acțiune;
2. Comunitatea Locala - cetățenii și organizațiile, actorii principali ai dezvoltării locale, prin atitudine și participare activă;
3. Mediul de afaceri - firme și instituții finanțatoare, drept suport financiar și logistic (informații și tehnologii moderne).
Principalele funcții de implementare a strategiei de dezvoltare locală sunt:
1. Funcția de previziune - cuprinde activități care privesc:
ź realizarea obiectivelor cuprinse în strategia de dezvoltare locală cu alocarea resurselor și mijloacelor de realizare pe anii 2007 - 2013
ź întocmirea planurilor anuale prin preluarea obiectivelor din strategia de dezvoltare și realizarea acelora care au un grad ridicat de certitudine
ź elaborarea de proiecte de finanțare, studii de fezabilitate, planuri de afaceri, studii de marketing, analize cost-beneficiu etc. care să fundamenteze modalitățile și mijloacele necesare pentru realizarea obiectivelor
2. Funcția de organizare- cuprinde procesele de management, de grupare de atribuții și responsabilități, delegare de competențe cuprinse în strategia de dezvoltare ierarhizate astfel: persoane individuale, agenti economici, grupuri și comitete, primărie, comisii de specialitate din consiliul local.
3. Funcția de coordonare- cuprinde activitățile prin care se armonizează hotărârile, deciziile și acțiunile persoanelor implicate în structura de implementare a strategiei de dezvoltare în cadrul funcțiilor de mai sus (previziune și organizare).
4. Funcția de antrenare- cuprinde acțiunile de implicare și motivare a cetățenilor, a structurilor constituite și a grupurilor de interese pentru implementarea obiectivelor din strategia de dezvoltare locală.
5. Funcția de control și evaluare -cuprinde activitățile prin care performanțele obținute sunt măsurate și comparate cu obiectivele stabilite inițial în vederea gradului de avansare a programului pentru a se elimina rămânerile în urma. Se vor determina cauzele care determină abateri de la planificare și se stabilesc măsuri pentru corectarea abaterilor și pentru continuarea aplicării strategiei de dezvoltare locală.
2. PRINCIPII ȘI CONDIȚII
În vederea realizării Planului Local de Acțiune, primăria comunei Ciorani, ca autoritate publică locală, trebuie să-și întărească capacitatea instituțională la toate nivelele de decizie și execuție, aceasta presupune atragerea și furnizarea de resurse financiare suficiente și mobilizarea resurselor umane, identificarea celor mai eficiente mecanisme de comunicare, dar și analizarea cadrului administrativ de alocare a responsabilităților.
Pentru a putea fi rezolvate problemele curente, cât și cele ce pot apare în viitor administrația publică locală trebuie să adopte un management eficient.
Materializarea capacității instituționale este un proces de durată în care Administrația publică trebuie să acționeze pentru schimbarea radicală a atitudinii funcționarului public față de accesul cetățenilor la activitatea administrației.
În acest sens o principală preocupare a managerului primăriei a fost de armonizare a procedurilor administrative cu cele ale Uniunii Europene.
În ceea ce privește relația cu cetățeanul, primăria comunei Ciorani a demarat un amplu proces de consultare a opiniei cetățenilor, cu privire la obiectivele strategice din perioada 2007-2013.
3. OBIECTIVE GENERALE
Principalele obiective ale strategiei de dezvoltare locală a comunei Ciorani sunt:
Ø Asigurarea accesului neîngrădit la infrastructură (apă, gaze și canalizare) a tuturor locuitorilor și al consumatorilor economici din comună;
Ø Reabilitarea și modernizarea în conformitate cu necesitățile și standardele europene a școlilor;
Ø Optimizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicații și energie;
Ø Protecția mediului prin conformarea progresivă cu standardele de mediu din Uniunea Europeană pe care România va trebui sa le atingă în totalitate;
Ø Garantarea condițiilor pentru crearea unor activități rentabile în zootehnie și agricultură;
Ø Combaterea excluderii și dezechilibrelor sociale prin crearea de noi oportunități investiționale.
4. CONSOLIDAREA CAPACITAȚII INSTITUȚIONALE A PRIMĂRIEI
Condițiile care stau la baza unei dezvoltării social - economice rapide sunt susținerea și participarea activă, respectarea legilor și onorarea obligațiilor primăriei comunei, precum și implicarea cetățenilor la luarea deciziilor în ceea ce privește rezolvarea propriilor probleme.
Administrația Publică Locală, fiind o interfață între cetatean și instituțiile statului, trebuie să elaboreze și să dezvolte un sistem de administrare bazat pe promovarea autonomiei locale reale și consolidarea cadrului instituțional.
Activitatea publică locală va fi orientată spre: |
|
1 |
Dezvoltarea durabilă a comunității se va realiza cu ajutorul unirii eforturilor tuturor locuitorilor pentru soluționarea problemelor comune; |
2 |
Dezvoltarea infrastructurii comunității (aprovizionarea cu apă, canalizare etc.) |
3 |
Ajustarea în continuare a cheltuielilor bugetare la posibilitățile reale de acumulare a veniturilor la buget; |
4 |
Elaborarea, aprobarea și controlul strict asupra executării bugetului. |
Eficientizarea gestionării mijloacelor publice, prin: |
|
1 |
Organizarea licitațiilor de cumpărare pentru achiziționarea de mărfuri, lucrări și servicii pentru necesitățile instituțiilor bugetare din banii publici; |
2 |
Stoparea creșterii volumului de cheltuieli, inclusiv prin reducerea numărului de personal angajat în instituțiile bugetare, acolo unde este cazul; |
3 |
Sporirea responsabilității persoanelor cu funcții de răspundere pentru depășirea limitelor stabilite de cheltuieli și utilizarea neeconomică a alocațiilor bugetare; |
4 |
Reevaluarea întregului sistem de servicii publice și transmiterea unor activități către sfera privată. |
Consolidarea finantelor publice: |
|
1 |
Asigurarea cu surse financiare a măsurilor pentru satisfacerea necesităților social-economice și culturale ale populației, pentru dezvoltarea teritoriului subordonat; |
2 |
Întreprinderea unor măsuri concrete pentru acumularea veniturilor proprii și menținerea echilibrului bugetar; |
3 |
Constituirea de fonduri extrabugetare pentru susținerea unor programe de interes local; |
4 |
Susținerea dezvoltării antreprenoriatului ca forță motrice a economiei de piață. |
Stabilirea și promovarea parteneriatului: |
|
1 |
Sprijinirea organizațiilor nonguvernamentale care iși desfășoară activitatea în folosul cetățeanului; |
2 |
Participarea la proiecte investiționale comune cu sectorul economic în domeniile social, cultural și de mediu. |
Consolidarea managementului administrației publice locale constă în: |
||
Dezvoltarea managementul resurselor umane |
|
|
1 |
Preocuparea autorității locale pentru pregătirea continuă a funcționarilor publici pe domeniile prioritare dezvoltării comunei. |
|
Dezvoltarea nivelului de pregatire profesională |
|
|
1 |
Identificarea unui sistem de training adecvat; |
|
2 |
Identificarea necesităților și oportunităților de instruire; |
|
3 |
Corelarea necesităților cu potentialul uman existent. |
|
Utilizarea eficientă a resurselor umane |
|
|
1 |
Identificarea regulamentului de organizare și funcționare a personalului și a regulamentului de ordine internă; |
|
2 |
Personalul să lucreze în domenii de activitate bine definite. |
|
Creșterea responsabilității și a independenței profesionale |
|
|
1 |
Responsabilitatea funcționarilor publici în conformitate cu prevederile legale; |
|
2 |
Conștientizarea importanței activității fiecărui angajat; |
|
3 |
Transparența funcționării sistemului instituțional pentru fiecare angajat; |
|
4 |
Acordarea de stimulente financiare în funcție de eficiența și competivitatea activităților depuse. |
|
Schimbarea de fond a raportului dintre administrație și cetățean |
|
|
1 |
Serviciul public orientat în folosul cetățeanului; |
|
2 |
Eliminarea blocajelor birocratice cu care sunt confruntați cetățenii și agenții economici; |
|
3 |
Întărirea și extinderea cadrului de participare a societății civile la procesul decizional; |
|
4 |
Comunicare operativă cu cetățenii comunei; |
|
5 |
Implementarea unui sistem de management al calității. |
|
Realizarea unui sistem de monitorizare a calității serviciilor publice |
|
|
1 |
Administrarea corespunzatoare a banilor publici; |
|
2 |
Programarea eficientă a cheltuielilor și veniturilor; |
|
3 |
Dezvoltarea comunei prin atragerea de proiecte și programe cu finanțare nerambursabilă. |
|
Dezvoltarea managementul informațiilor |
|
|
1 |
Analizarea nevoilor în domeniul software; |
|
2 |
Corelarea și integrarea bazelor de date din primăriei. |
|
5. PROIECȚIA FINANCIARĂ
Un manager este interesat, în cele din urmă, de aspectele financiare ale proiectului în care se implică, oricât de interesantă și de novatoare este realizarea unui proiect.
De aceea, trebuie acordată toata atenția documentelor referitoare la aspectele financiare ale proiectului prezentate prin intermediul studiului de fezabilitate și proiectului tehnic (evoluția estimată a veniturilor și cheltuielilor pentru următoarea perioada de timp - de regulă următorii câțiva ani, indicatori de rentabilitate etc.).
Un element cheie al oricărui proiect îl reprezintă modul de satisfacere al nevoilor comunității locale.
Volumul cheltuielilor trebuie previzionat cu atenție și monitorizat pe tot parcursul derulării proiectului. Cheltuielile care urmează să se efectueze în vederea realizării proiectului nu vor avea o structură omogenă și, din acest motiv, trebuie să se facă distincția între diferitele destinații ale resurselor de care dispune primăria comunei Ciorani.
O primă distincție importantă este cea dintre cheltuielile inițiale care vor fi efectuate pentru a pune în mișcare noul proiect și cele aferente realizării efective a proiectului.
Primele trebuie efectuate de regulă o singură dată, în perioada inițială. Cea de-a doua categorie de cheltuieli va avea un nivel mai stabil în timp, dar este și mai îndepartată în timp față de momentul întocmirii studiului de fezabilitate și/sau proiectului tehnic.
Este foarte important să existe un grafic al celor două categorii de cheltuieli și să se determine cu precizie momentul în care proiectul să se realizeze.
În cazul în care acest moment este mai indepartat în realitate decât s-a presupus inițial, s-ar putea ca rentabilitatea proiectului să nu mai fie cea scontată. Atunci când se previzionează cheltuielile cu activitatea curentă, va trebui să se determine și mărimea resurselor necesare.
Un volum prea mare va ține resurse imobilizate în mod inutil, în timp ce un volum prea redus creează riscul unor întreruperi forțate ale realizării proiectului. Va trebui să se poată justifica nivelul pentru care s-a optat.
Datele referitoare la veniturile și cheltuielile previzionate vor da o imagine asupra rentabilității proiectului. În aprecierea acestei rentabilități este bine să se evalueze cum vor arăta rezultatele în cazul în care apar evenimente neprevăzute.
De aceea s-a stabilit că planificarea strategică din punct de vedere financiar este greu de realizat datorită schimbărilor legislației. Din aceeași cauză, bugetul local pe următorii 7 ani nu se poate exprima exact.
Repartizarea veniturilor arată gradul mare de dependență față de bugetul de stat și necesitatea alocării unor sume care să permită măcar asigurarea unui buget minim de funcționare.
6. OBIECTIVELE SPECIFICE ȘI PROIECTE IDENTIFICATE
1.AGRICULTURĂ, SILVICULTURA ȘI DEZVOLTARE RURALĂ:
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Instituții/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Înființarea de exploatații agricole și activități conexe |
Buget local Programe de finanțare |
1-3 ani |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Parteneriat public |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Crearea condițiilor rentabile in agricultură |
Buget local Programe de finanțare |
1-3 ani |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Parteneriat public |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Susținerea proprietarilor de terenuri agricole care care doresc sa se organizeze în asociații |
Buget local Programe de finanțare |
1-3 ani |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Realizarea produselor ecologice |
Buget local Programe de finanțare |
1-3 ani |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
Parteneriat public |
Primăria Ciorani Direcția Agricolă |
2. INFRASTRUCTURĂ ȘI MEDIU
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Institutii/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Modernizare drumuri comunale |
Buget local Programe de finanțare fonduri și europene |
3-10 ani |
Primăria Ciorani |
Guvernul României |
Primăria Ciorani |
Construție pod peste râul Cricoul Sărat |
Buget local Programe de finanțare fonduri și europene |
3-10 ani |
Primăria Ciorani |
Guvernul României |
Primăria Ciorani |
Extinderea rețelei de alimentare cu apă a comunei |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Extinderea rețelei de canalizare |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Realizarea stației de epurare și tratare a apelor reziduale |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Modernizare sistem rutier |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Lucrări de regularizare a albiei râului Cricovul Sărat |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Lucrări de reabilitare a rețelei de iluminat public în comună |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Realizare alei pietonale în comună |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
Împăduriri și liziere de protecție |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
3. ECONOMIC
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Institutii/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Acordarea de consiliere întreprinzătorilor care doresc să investească în dezvoltarea comunei |
Firme Private |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Susținerea întreprinderilor mici și mijlocii prin asigurarea resurselor umane |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Înființarea unui centru de consiliere pentru afaceri |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
|
Înființare a unui parc industrial |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Dezvoltare energetică eoliană |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
3-10 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Local |
Primăria Ciorani |
4.TURISM
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Institutii/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Aplicarea unor actiuni de marketing pentru promovarea zonei |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Organizarea de cursuri pentru practicanții de agroturism |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Susținerea investițiilor din domeniul turismului |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Promovarea evenimentelor locale |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Construirea unui complex turistic și de agrement |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Amenajare bază sportivă în comună |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
Construirea unui ștrand |
Buget local și fonduri atrase |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Parteneriat public-privat |
Primăria Ciorani |
5. EDUCAȚIE ȘI CULTURA
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Institutii/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Reabilitare școlilor și grădinițelor din comună |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Construirea și dotarea cu mobilier a școlilor/grădinițelor |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Amenajarea și dotarea unui centru de joacă și recreere pentru copii comunei |
Buget local Programe de finanțare europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Construire sală de sport în cadrul școlilor |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Reabilitarea bisericilor din comună |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Reabilitarea/modernizarea și construcția căminului cultural |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
6. SĂNĂTATE ȘI PROTECTIE SOCIALĂ
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Instituții/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Protecția civica în zona instituțiilor de învățământ |
Buget local Programe de finanțare guvernamentale și din fonduri europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Altele |
Primăria Ciorani |
7.ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ
Obiective |
Finanțare |
Perioada de timp |
Instituții/ departamente responsabile |
Parteneriat |
Monitorizare |
Realizare a unui sediu nou de primărie |
Buget local Programe de finanțare fonduri europene |
3-10 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliul Judetean |
Primăria Ciorani |
Dotari pentru intervenții în caz de situații de urgență |
Buget local Programe de finanțare europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
Dotari administrație publică |
Buget local Programe de finanțare europene |
1-3 ani |
Primăria Ciorani |
Consiliu Local |
Primăria Ciorani |
IX.VIZIUNEA COMUNITARĂ
Viziunea populației comunei Ciorani este în spriritul dezvoltării zonei din punct de vedere economic și social, prin mai bună valorificare a resurselor locale, atragerea investițiilor și investitorilor, revigorarea tradițiilor, crearea/reabilitarea infrastructurilor de tip urban și punerea în valoare a poziționării geografice, în deplin respect față de mediul înconjurător.
Atât Strategia de Dezvoltare Locală, cât și mecanismele instituționale implicate în procesul de implementare trebuie să țină cont de interesele comunității, care au fost exprimate prin intermediul sondajului de opinie și se regăsesc în portofoliul de proiecte prioritare ale comunei.
Prin intermediul sondajului de opinie au fost aplicate 300 de chestionare populației comunei Ciorani din județul Prahova pentru a afla atitudinea locuitorilor cu privire la prioritățile de dezvoltare ale comunei pe următorii 6 ani.
Rezultatele chestionarului privind Strategia de Dezvoltare Locală sunt sintetizate mai jos:
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
||
Cât de important considerați că este proiectul de MODERNIZARE A DRUMURILOR COMUNALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUCȚIA PODULUI PESTE CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de REABILITARE/ MODERNIZARE/ CONSTRUCȚIA CĂMINULUI CULTURAL pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de EXTINDEREA REȚELEI DE ALIMENTARE CU APĂ POTABILĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul : EXTINDEREA REȚELEI DE CANALIZARE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de REALIZAREA STAȚIEI DE EPURARE ȘI TRATAREA APELOR REZIDUALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de MODERNIZARE SISTEM RUTIER pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de LUCRĂRI DE REGULARIZARE A ALBIEI RÂULUI CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de REABILITARE IN CONTINUARE A ȘCOLILOR ȘI GRĂDINIȚELOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUIREA ȘI DOTAREA CU MOBILIER A ȘCOLILOR / GRĂDINIȚELOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de LUCRĂRI DE REABILITARE A REȚELEI DE ILUMINAT PUBLIC pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de DOTĂRI PENTRU INTERVENȚII ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de DOTĂRI ADMINISTRAȚIE LOCALĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de REALIZARE ALEI PIETONALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de AMENAJARE ȘI DOTARE A UNUI CENTRU DE JOACA ȘI RECREERE PENTRU COPII pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de CONSTRUIREA UNUI COMPLEX TURISTIC ȘI DE AGREMENT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de REALIZARE A UNUI SEDIU NOU DE RIMARIE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de CONSTRUCȚIE SALĂ DE SPORT ÎN CADRUL ȘCOLILOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de REABILITAREA BISERICILOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de AMENAJARE BAZĂ SPORTIVĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de DEZVOLTARE ENERGETICĂ EOLIANĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați ca este proiectul de ÎNFIINȚARE A UNUI PARC INDUSTRIAL pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de ÎMPĂDURIRI ȘI LIZIERE DE PROTECȚIE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUCȚIE SALĂ DE SPORT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
|
|
|
|
|
|
||
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de MODERNIZAREA DRUMURILOR COMUNALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
71.00% |
29.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
Majoritatea subiecților intervievați (100%) consideră important proiectul de MODERNIZAREA DRUMURILOR COMUNALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUCȚIA PODULUI PESTE CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
73.00% |
27.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
Majoritatea subiecților intervievați (100%) consideră important proiectul de CONSTRUCȚIA PODULUI PESTE CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de REABILITAREA/ MODERNIZAREA/ CONSTRUCȚIA CĂMINULUI CULTURAL pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
65.00% |
35.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
Majoritatea subiecților intervievați (100%) consideră important proiectul de REABILITAREA/ MODERNIZAREA/ CONSTRUCȚIA CĂMINULUI CULTURAL pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul : EXTINDEREA REȚELEI DE CANALIZARE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
71.00% |
29.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
Din cei chestionați, 100% consideră important proiectul de EXTINDEREA REȚELEI DE CANALIZARE pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de EXTINDEREA ALIMENTARE CU APA A COMUNEI pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
79.00% |
21.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
Proiectul privind EXTINDEREA ALIMENTARE CU APA A COMUNEI este considerat un proiect important pentru dezvoltarea comunei Ciorani de către 100% din subiecții intervievați.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de REABILITARE IN CONTINUARE A ȘCOLILOR ȘI GRĂDINIȚELOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
79.00% |
18.00% |
0.00% |
1.00% |
0.00% |
0.00% |
Majoritatea subiecților intervievați (98%) este de parere că REABILITARE IN CONTINUARE A ȘCOLILOR ȘI GRĂDINIȚELOR este importantă pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de AMENAJARE ȘI DOTARE A UNUI CENTRU DE JOACĂ ȘI RECREERE PENTRU COPII pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
62.00% |
23.00% |
6.00% |
1.00% |
0.00% |
0.00% |
Proiectul de AMENAJARE ȘI DOTARE A UNUI CENTRU DE JOACĂ ȘI RECREERE PENTRU COPII este considerat foarte important pentru dezvoltarea comunei Ciorani de o mare parte a populației intervievate (92%).
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de CONSTRUCȚIA UNUI COMPLEX TURISTIC ȘI DE AGREMENT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
23.00% |
68.00% |
4.00% |
2.00% |
0.00% |
0.00% |
Din cei chestionați, 91% consideră că proiectul de CONSTRUCȚIA UNUI COMPLEX TURISTIC ȘI DE AGREMENT este important pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de REALIZARE A UNUI SEDIU NOU DE PRIMĂRIE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
21.00% |
54.00% |
19.00% |
5.00% |
0.00% |
0.00% |
Proiectul care vizeaza REALIZARE A UNUI SEDIU NOU DE PRIMĂRIE este considerat important pentru dezvoltarea comunei Ciorani de către 99% din populația intervievată.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de MODERNIZARE SISTEM RUTIER pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
21.00% |
68.00% |
7.00% |
4.00% |
0.00% |
0.00% |
Din cei chestionați, un procent de 89% consideră că proiectul care vizeaza MODERNIZARE SISTEM RUTIER este importantă pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de DOTARE PENTRU INTERVENȚII IN CAZ DE URGENȚĂ-AUTOSPECIALA PSI pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
63.00% |
34.00% |
1.00% |
2.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte a subiecților intervievați (97%) a răspuns că este important proiectul de DOTARE PENTRU INTERVENȚII IN CAZ DE URGENȚĂ-AUTOSPECIALA PSI pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de ÎNFIINȚARE A UNUI PARC INDUSTRIAL pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
55.00% |
44.00% |
0.00% |
1.00% |
0.00% |
0.00% |
Proiectul de ÎNFIINȚARE A UNUI PARC INDUSTRIAL este considerat important pentru dezvoltarea comunei Ciorani de către 99% din subiecții intervievați.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de DEZVOLTARE ENERGETICĂ EOLIANĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
19.00% |
71.00% |
9.00% |
1.00% |
0.00% |
0.00% |
DEZVOLTARE ENERGETICĂ EOLIANĂ este considerată un proiect important pentru pentru dezvoltarea comunei Ciorani de care 90% din cei chestionați.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați ca este proiectul de REALIZARE STAȚIE DE EPURARE ȘI TRATARE A APELOR UZATE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
73.00% |
22.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (95%) a răspuns ca este important proiectul de REALIZARE STAȚIE DE EPURARE ȘI TRATARE A APELOR UZATE pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de DOTĂRI ADMINISTRAȚIE LOCALĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
53.00% |
34.00% |
3.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (90%) a răspuns că este important proiectul de DOTĂRI ADMINISTRAȚIE LOCALĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de LUCRĂRI DE REGULARIZARE A ALBIEI RÂULUI CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
59.00% |
34.00% |
7.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de LUCRĂRI DE REGULARIZARE A ALBIEI RÂULUI CRICOVUL SĂRAT pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUIREA ȘI DOTAREA CU MOBILIER A ȘCOLILOR/ GRĂDINIȚELOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
61.00% |
35.00% |
4.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de CONSTRUIREA ȘI DOTAREA CU MOBILIER A ȘCOLILOR/ GRĂDINIȚELOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de LUCRĂRI DE REABILITARE A REȚELEI DE ILUMINAT PUBLIC pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
62.00% |
35.00% |
3.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de LUCRĂRI DE REABILITARE A REȚELEI DE ILUMINAT PUBLIC ÎN COMUNĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de REALIZARE ALEI PIETONALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
52.00% |
37.00% |
11.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de REALIZARE ALEI PIETONALE pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUCȚIE SALĂ DE SPORT ÎN CADRUL ȘCOLILOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
54.00% |
38.00% |
8.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de CONSTRUCȚIE SALĂ DE SPORT ÎN CADRUL ȘCOLILOR pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de REABILITAREA BISERICILOR ÎN COMUNĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
37.00% |
48.00% |
15.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de REABILITAREA BISERICILOR ÎN COMUNĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de AMENAJARE BAZĂ SPORTIVĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
37.00% |
49.00% |
14.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de AMENAJARE BAZĂ SPORTIVĂ pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de ÎMPĂDURIRI ȘI LIZIERE DE PROTECȚIE pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
39.00% |
51.00% |
10.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de ÎMPĂDURIRI ȘI LIZIERE DE PROTECȚIE pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
Intrebarea |
Foarte important |
Important |
Oarecare importanță |
Puțin important |
Lipsit de importanță |
NS/NR |
Cât de important considerați că este proiectul de CONSTRUCȚIE ȘTRAND pentru dezvoltarea comunei Ciorani? |
29.00% |
35.00% |
36.00% |
0.00% |
0.00% |
0.00% |
O mare parte din subiecții intervievați (100%) a răspuns că este important proiectul de CONSTRUCȚIE ȘTRAND pentru dezvoltarea comunei Ciorani.
IX. PORTOFOLIU DE PROIECTE PRIORITARE PENTRU PERIOADA 2008-2013
1.MODERNIZARE DRUMURI COMUNALE CIORANI |
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
1.000.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local/buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Modernizarea drumurilor locale va avea efecte benefice asupra dezvoltării economice viitoare a comunei prin conectarea diferitelor zone la drumurile locale, îmbunătățirea legăturilor rutiere cu comunele învecinate și cu satele componente. Va deveni o zonă de interes atât pentru investitori cât și pentru turiștii care tranzitează comuna. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Reabilitarea și consolidarea rețelei de drumuri locale; - Accesul populației la locuri de muncă, servicii medicale, educație, cultură, recreere; - Consolidarea terenurilor afectate de alunecări; - Fluidizarea transportului de mărfuri cu impact direct asupra dezvoltării economice teritoriale echilibrate. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI |
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă modernizarea drumurilor locale. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimative, euro fără TVA) |
200.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local/buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Construcția podului va avea efecte benefice asupra dezvoltării economice viitoare a comunei prin îmbunătățirea legăturilor rutiere cu comunele învecinate și cu satele componente. Va deveni o zonă de interes atât pentru investitori cât și pentru turiștii care tranzitează comuna. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Construcția podului peste râul Cricovul Sărat; - Accesul populației la locuri de muncă, servicii medicale, educație, cultură, recreere; - Consolidarea terenurilor afectate de alunecari; - Fluidizarea transportului de mărfuri cu impact direct asupra dezvoltării economice teritoriale echilibrate. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea inceperii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI |
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă construcția podului. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ euro, fără TVA) |
50.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local/buget de stat/fonduri europene/structurale credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului sunt de reabilitarea și modernizarea căminelor culturale din comună. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Reabilitarea și modernizarea căminului cultural; - Creșterea consumului de cultură în rândul fiilor satului; - Regenerarea mediului cultural și a valorilor acestuia. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zonă - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă reabilitarea și modernizarea căminului cultural. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimative, EURO fără TVA) |
5.000.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local /buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Prin finalizarea rețelei de alimentare cu apa potabilă urmărește sa atinga următoarele obiective: - acoperirea necesarului și satisfacerea cerintelor de apa ale populației; - utilizarea eficienta a resurselor de apa; - asigurarea serviciilor de apa la tarife acceșibile; - asigurarea calității corespunzătoare a apei potabile in toata comuna; - protectia mediului inconjurator; - adaptarea la condițiile europene. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- reducerea riscului inundatiilor asupra suprafetelor agricole și localităților; - diminuarea riscurilor provocate de către seceta prin crearea și utilizarea sistemului de irigații; -scăderea factorilor de risc pentru sănătatea populației; - scăderea factorului de poluare; |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
1.500.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local /buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Extinderea sistemului de canalizare va avea efecte benefice asupra dezvoltării economice a zonei prin crearea de noi locuri de muncă, care vor stabiliza forța de muncă în zonă și vor crește calificarea acesteia. Vor fi revigorate domenii ca proiectarea și construcțiile. Zona va deveni mai atractivă pentru investitori, iar activitatea acestora va genera venituri suplimentare la bugetul local. Proiectul va avea un impact social și economic direct asupra comunității, prin existența unor resurse financiare pentru finanțarea și dezvoltarea unor activități în domeniul sanatății, învățământului, culturii. Îmbunătățirea infrastructurii de mediu. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- accesul populației la infrastuctura edilitară; -scăderea factorilor de risc pentru sănătatea populației; -îmbunătățirea condițiilor de viață a populației comunei; -reducerea efectelor unor riscuri naturale, cum ar fi inundațiile. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv ăn Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă extinderea rețelei de canalizare. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
500.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local /buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Realizarea stației de epurare și tratarea apelor reziduale.Dezvoltarea infrastructurii de bază și asigurarea accesului neîngrădit al populației și consumatorilor economici la această infrastructură. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- îmbunatățirea condițiilor de viata a populației comunei - reducerea poluarii - reducerea factorilor de risc pentru sănătatea populației - atragerea de investitori - crearea de noi locuri de muncă |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv ăn Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă realizarea stației de epurare. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
50.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local /buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Modernizarea sistemului rutier din comună. Dezvoltarea infrastructurii de bază și asigurarea accesului neîngrădit al populației și consumatorilor economici la această infrastructură de bază. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- îmbunătățirea condițiilor de viață a populației comunei - reducerea factorilor de risc pentru sănătatea populației - reducerea accidentelor rutiere - atragerea de investitori - dezvoltarea de locuri de muncă |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă modernizarea sistemului rutier. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
500.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local /buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Diminuarea riscurilor și pagubelor produse de deversările de ape și aluncările de terenuri asupra activității socio-economice și mediului înconjurător, prin acțiuni și măsuri concrete prevăzute a se lua la nivel local (comunal). |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Reducerea riscului de inundații; - Securitate și protecția cetățenilor; - Atragerea de investitori. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zonă - participanții la traficul rutier care tranzitează comuna |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă efectuarea lucrărilor de regularizare a albiei răului Cricovul Sărat. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
500.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Obiectivele acestui proiect sunt: - Reabilitare și modernizarea clădirilor; - Dotarea cu echipamente didactice, echipamente pentru pregătirea profesională, echipamente IT și materiale specifice pentru documentare. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- asigurarea calității procesului de invatamant; - accesul la educație gratuit a tuturor copiilor comunei; - adaptarea la nevoile determinate de dorința de a îmbunătăți gradul și calitatea ocupării forței de muncă. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă reabilitarea școlilor și grădinițelor din comună. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
150.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Obiectivele acestui proiect sunt: - Construirea unei școli și/sau a unei grădinițe; - Dotarea cu mobilier, echipamente didactice, echipamente pentru pregătirea profesională, echipamente IT și materiale specifice pentru documentare. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- asigurarea calității procesului de învățământ; - accesul la educație gratuit a tuturor copiilor comunei; - adaptarea la nevoile determinate de dorința de a îmbunătăți gradul și calitatea ocupării forței de muncă. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns ca este importantă construirea unei școli și a unei grădinițe. |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
100.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Reabilitarea rețelei de iluminat public și creșterea randamentului energetic la sistemele de iluminat. Adaptarea rețelei de iluminat la standardele europene, în acord cu CIE 115/1995. Satisfacerea cerințelor de vizibilitate pentru drumurile publice conform cu norma română SR 13433/1999. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- mărirea gradului de confort din punct de vedere al iluminatului public; economii în ceea ce privește consumul de energie. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns ca este importantă efectuarea lucrărilor de reabilitare a rețelei de iluminat public în comună. |
9. DOTARI PENTRU INTERVENTII IN CAZ SITUATII DE URGENȚĂ |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
300.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local/buget de stat/fonduri europene/structurale/credite bancare/parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului constău in: - îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivelul fiecărei regiuni prin reducerea timpului de intervenție pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru intervenții în situații de urgență; - dezvoltarea capacității autorități locale pentru gestionarea mai eficientă a serviciilor publice descentralizate prin continuarea procesului de modernizare prin achiziționarea unei autospeciale PSI și alte echipamente de intervenție pentru stingerea incendiilor la nivelul comunei și a satelor componente. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- compartimentul de voluntariat pentru situații de urgență mai bine dotat tehnic, cu posibilități de menținere a funcțiilor instituțiilor vitale, a condițiilor de comunicare directă și de intervenție în timp real, în scopul utilizării optime a resurselor aflate la dispoziție în caz de necesitate; - personal mai bine instruit, cu competență ridicată în utilizarea echipamentelor moderne, a înaltei tehnologii, în scopul eficientizării serviciilor publice oferite cetățenilor. |
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori -agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
|
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns ca este importantă dotarea administrației publice locale cu autospeciala PSI, buldo-excavator, volă, tractor cu remorcă și alte dotări. |
13.DOTAREA ADMINISTRAȚIEI LOCALE |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
100.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Principalele obiective ale proiectului sunt: -dotarea administrației publice cu calculatoare, copiatoare, faxuri etc. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
Regenerarea mediului rural și a valorilor acestuia, prin sprijinirea funcționarilor publici pentru desfășurarea activității în condiții optime conforme cu normele europene. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - functionarii publici - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă dotarea cu aparatură birotică a administrației publice. |
14. REALIZARE ALEI PIETONALE ÎN COMUNĂ |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
200.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Prin realizarea acestui proiect se urmărește îmbunatățirea accesului populației și agenților economici la infrastructura de bază conform normelor europene. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
ü Reabilitarea și consolidarea rețelei de drumuri locale; ü Consolidarea terenurilor afectate de alunecări; |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă realizarea aleilor pietonale. |
15. AMENAJAREA ȘI DOTAREA UNUI CENTRU DE JOACA ȘI RECREERE PENTRU COPIII COMUNEI |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
100.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Prin amenajarea și dotarea unui centru de joacă destinat celor mici, se urmărește crerea unui spațiu prietenos, familiar, dorit și iubit, care stimulează imaginația și creativitatea. Un loc în care obiectele de joacă sunt în forme de animale, pictate în culori vii, o lume a frumosului care îi întampină, stimulând și educând simțul artistic al copiilor. Prin implementarea acestui proiect, autoritatea publică locală se așteaptă să atragă atenția celor cu putere economică, pentru a demara proiecte de mai mare amploare în comunitate. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- acces la centru de joacă a tuturor copiilor comunei; - stimularea implicării părinților în educația copiilor; - desfășurarea numeroaselor activități artistice, festive (sărbătorirea zilelor de naștere ale copiilor), educative și sportive pentru și împreuna cu copii. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea inceperii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă amenajarea unui centru de joacă și recreere pentru copiii comunei. |
16. CONSTRUIREA UNUI COMPLEX TURISTIC ȘI DE AGREMENT |
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
300.000 |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Realizarea și dotare cu echipamente și aparatură necesară unui complex turistic și de agrement. Prin amenajarea unui complex turistic se urmărește îmbunătățirea spațiului destinat pentru recreerea și relaxarea cetățenilor comunei și atragerea unui număr mai mare de turiști. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- creștera numărului de turiști în zonă și implicit a veniturilor populației ; - îmbunătățirea condițiilor de viață a populației comunei; - reducerea poluării; - reducerea factorilor de risc pentru sănătatea populației; - atragerea de noi investitori în zonă; - atragerea de noi venituri pentru administrația locală; - dezvoltarea de locuri de muncă. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economicii din zona |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă construirea unui complex turistic și de agrement. |
17. REALIZARE A UNUI SEDIU NOU DE PRIMARIE |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
1.000.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului de construcție a unui nou sediu al primăriei sunt: Ø de creare a condițiilor moderne pentru functionarii publici, a persoanelor contractuale și a cetatenilor care apeleaza la serviciile oferite de către autoritatea publica locală; Ø dotarea birourilor cu mobilier nou și cu calculatoare, imprimante și alte echipamente IT necesare acestei instituții. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- construcția noului sediu al primăriei; - servirea promta a cetatenilor; - pastrarea confidențialității în legatură cu informațiile sau documentele de care iau cunoștință în exercitarea funcției în problemele cetățenilor; - crearea condițiilor adecvate desfasurarii programului de lucru pentru functionarii publici; îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor comunei. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - funcționarii publici - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă construcția unui nou sediu de primărie. |
18. CONSTRUȚIE SALĂ DE SPORT ÎN CADRUL ȘCOLILOR |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
250.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului sunt: Ø Construție sală de sport în cadrul școlilor din comună. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- desfășurarea numeroaselor activități sportive, artistice, educative si festive pentru și împreună cu copii. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă construcția sălilor de sport în cadrul școlilor. |
19. REABILITAREA BISERICILOR DIN COMUNĂ |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
50.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului sunt: - reabilitarea bisericilor din comuna Ciorani. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- crearea condițiilor adecvate desfașurării slujbelor; - dezvoltarea vieții spirituale și sociale a comunei. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă reabilitarea bisericilor din comună. |
20. AMENAJARE BAZĂ SPORTIVĂ |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
50.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Prin realizarea acestui proiect se dorește să se amenajeze o bază sportivă în comună. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
Asigurarea condițiilor pentru agrement atât pentru locuitorii comunei cât și pentru turiști, crescând astfel potențialul de a atrage mai mulți turiști. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea inceperii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă amenajarea bazei sportive. |
20. DEZVOLTARE ENERGETICĂ EOLIANA |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
100.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Prin realizarea acestui proiect se dorește să se dezvolte o fermă de energie eoliană. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Valorificarea energiei produse de vant; - Protecția mediului înconjurător. |
|
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori - agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă dezvoltarea energetică eoliană.
|
22. ÎNFIINȚARE A UNUI PARC INDUSTRIAL |
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
- |
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului constau în: - înființarea unui parc industrial. |
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Crearea de locuri de muncă; - Creștere economică. |
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori -agenții economici din zona |
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă înființarea unui parc industrial. |
23. ÎMPĂDURIRI ȘI LIZIERE DE PROTECȚIE |
|
|
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
|
|
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
100.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
|
|
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului constău in: - Împădurirea unor suprefețe de teren și realizarea lizierelor de protecție. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Reducerea poluări; - Reducere riscului de alunecări de terenuri; - Siguranța și protecția locuitorilor comunei. |
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori -agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
|
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului ca depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă împădurirea și realizarea lizierelor de protecție. |
23. CONSTRUIREA UNUI ȘTRAND |
||
LOCALIZAREA PROIECTULUI ȘI MANAGERUL DE PROIECT |
||
MANAGERUL DE PROIECT / SOLICITANT |
Primăria și Consiliul Local al comunei Ciorani |
|
ROMÂNIA REGIUNEA PROIECTULUI JUDEȚUL LOCALITATEA |
Regiunea 3 Sud-Muntenia Prahova Ciorani |
|
VALOAREA PROIECTULUI (estimativ, euro fără TVA) |
300.000 |
|
SURSE DE FINANȚARE |
buget local buget de stat fonduri europene/structurale credite bancare parteneriate |
|
DESCRIEREA PROIECTULUI |
||
OBIECTIVE
|
Obiectivele proiectului constau în: - Construirea unui ștrand în comună. |
|
REZULTATELE OBȚINUTE
|
- Crearea condițiilor de recreere pentru locuitorii comunei; - Desfășurarea numeroaselor activități sportive pentru și împreună cu copiii. |
|
POTENȚIALII BENEFICIARI AI PROIECTULUI |
- locuitorii comunei Ciorani - potențialii investitori -agenții economici din zona |
|
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI |
ü Realizarea studiului de fezabilitate ü Elaborarea proiectului tehnic ü Aprobarea începerii proiectului ü Pregătirea și depunerea cererii de finanțare ü Contractarea proiectului ü Organizarea licitațiilor ü Monitorizare, evaluare, control ü Auditul proiectului |
|
STADIUL DE MATURITATE AL PROIECTULUI: |
Idee : DA SPF: NU SF: NU PT: NU DE: NU Executie: NU |
|
DURATA PROIECTULUI |
Realizarea proiectului va depinde de posbilitățile de finanțare |
|
JUSTIFICAREA NECESITĂȚII IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI
|
Proiectul este cuprins ca obiectiv în Strategia de Dezvoltare Locală. De asemenea, în cadrul consultării opiniei publice realizate în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locală, majoritatea populației intervievate a răspuns că este importantă construcția ștrandului. |
Prefață 1
I. INTRODUCERE 3
II. CONTEXTUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE DURABILĂ 8
III. CONTEXTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ 36
IV. PREZENTAREA GENERALĂ A COMUNEI 48
V. ANALIZA SITUAȚIEI CURENTE 54
VI. ANALIZA SWOT 62
VII. OBIECTIVELE STRATEGIE LOCALE DE DEZVOLTARE DURABILĂ 79
VIII. PLANUL LOCAL DE ACȚIUNE PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ 87
IX. VIZIUNEA COMUNITARĂ 104
X. PORTOFOLIUL DE PROIECTE PRIORITARE 133